blinken-zaklikav-rf-obrati-deeskalatsiyu-ta-vidvesti-svoyi-viyska-vid-ukrayini

Блінкен закликав РФ "обрати деескалацію" та відвести свої війська від України

 • 20387 переглядiв

КИЇВ. 6 грудня. УНН. Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Росію "обрати деескалацію" і відвести свої війська від кордону з Україною. Про це він сказав в інтерв'ю шведському телебаченню, пише УНН.

Деталі

Блінкен розповів про переговори в Стокгольмі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Він назвав їх "серйозними". Щодо побоювань з приводу скупчення російських військ біля кордону з Україною.

"... справжня проблема полягає в наступному: ми вже бачили це раніше. Справа не в тому, що це щось нове. Ми бачили це в 2014 році (...) І ми просто не можемо ризикувати, що це повториться знову. Наслідки були б жахливими (...) І тому ми подумали, що важливо чітко роз'яснити Росії наслідки, які можуть виникнути, якщо вона вчинить агресію проти України. Так що я сподіваюся, що це вплине на розрахунки президента Путіна і що Росія обере інший курс", - зазначив Блінкен.

"І я хотів безпосередньо роз'яснити міністру закордонних справ Лаврову серйозні наслідки, які можуть виникнути, якщо Росія дійсно здійснить нові акти агресії проти України, а також сказати йому, що існує набагато кращий спосіб врегулювати існуючі розбіжності, і це з допомогою дипломатії і, зокрема, реалізації Мінських угод, підписаних у 2014 і 2015 роках, що є кращим способом врегулювання конфлікту на сході України і Донбасі і, врешті, повернути Україні її кордон", - сказав Блінкен.

"Так що у нас був дуже чіткий обмін думками з цього приводу, і я думаю, що Лавров доповість президенту Путіну. Я зроблю те ж саме з президентом Байденом. І я дуже сподіваюся, що Росія обере деескалацію, відвести свої сили і зайнятися дипломатією з приводу існуючих розбіжностей", - підкреслив держсекретар США.

З його слів, США "повністю готові і бажаємо зробити це, щоб допомогти і, зокрема, спробувати просунутися вперед в реалізації цих угод, які могли б стати способом врегулювання розбіжностей по Донбасу або східній Україні".

Що стосується наслідків, якщо Росія навпаки обере шлях ескалації, Блінкен заявив, що "будуть серйозні, серйозні наслідки". "Ми розглядаємо, наприклад, економічні заходи, які мали б дуже сильний вплив, і речі, від яких ми утримувалися в минулому, коли у нас були серйозні розбіжності з Росією", - сказав він.

"Звичайно, важливо, щоб Україна мала можливість захистити себе, в чому ми і багато інших країн допомагали в останні роки. (...) Якщо оборонний потенціал НАТО буде потрібно зміцнити в результаті російської агресії (...) - ми теж це зробимо", - підкреслив Блінкен.

Контекст

Українська влада і західні союзники останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Голова МЗС Дмитро Кулеба кілька днів минулого тижня заручався підтримкою західних партнерів за кордоном. 1 грудня був у Ризі, де збиралися його колеги з країн-членів НАТО. Щоб знеохотити РФ від найгіршого сценарію дій, голова МЗС, зокрема, запропонував країнам НАТО "комплексний пакет стримування".

Українські Національні Новини

Політика