blizko-30-ukrayintsiv-ne-vvazhayut-ukrayinu-suverennoyu-derzhavoyu-opituvannya

Близько 30% українців не вважають Україну суверенною державою - опитування

 • 20274 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Близько 30% українців вважають, що Україна не є суверенною державою. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 11 по 16 червня, передає УНН.

Цитата:

"Напередодні Дня Конституції соціологічна служба Центру Разумкова запитувала громадян України про те, якою мірою реалізовані основні принципи Конституції України, яка визначає її як суверенну, незалежну, демократичну, соціальну, правову державу. Згідно з результатами опитування, 67% респондентів вважають, що Україна дійсно є суверенною державою (негативну відповідь дали 26%), незалежною державою називають її 56% респондентів (не вважають незалежною — 39,5%). 60% опитаних дотримуються думки, що Україна є демократичною державою (негативну відповідь дали 33%)", - свідчать результати опитування.

Деталі

Повідомляється, що помітно рідше громадяни України вважають її соціальною державою (41%, що менше, ніж тих, хто її такою не вважає — 45%). І найрідше громадяни України вважають її правовою державою (36%, при 52% негативних відповідей).

"Якщо суверенною державою Україну вважають більшість жителів усіх регіонів — від 83% на Заході країни до 50% — на Сході, то незалежною — більшість жителів лише Західного і Центрального регіонів (відповідно 80% і 58%), тоді як більшість жителів Південного і Східного регіонів (відповідно 58% і 56%) її такою не вважають. За всіма зазначеними показниками найкраще оцінюється реалізація конституційних принципів жителями Західного регіону, найгірше — жителями Східного і Південного регіонів. Чим молодші респонденти, тим краще вони оцінюють реалізацію конституційних принципів", - зазначається в результатах опитування.

Довідка

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 16 червня 2021 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Доповнення

За результатами іншого опитування Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва повідомлялося, що лише 7% українців вважають, що тривалого миру на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і "відмова" від повернення Криму.

Українські Національні Новини

Політика