bloomberg-defitsit-derzhbyudzhetu-rf-syagnuv-25-mlrd-dolariv-tse-naygirshiy-pokaznik-z-1998-roku

Bloomberg: дефіцит держбюджету рф сягнув 25 млрд дол., це найгірший показник з 1998 року

 • 749172 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. У січні 2023 року доходи росії від нафти й газу впали на 46% порівняно з 2022-им, що призвело до значного дефіциту у держбюджеті, який сягнув 1,76 трильйона рублів (25 мільярдів доларів). Це найгірший показник щонайменше з 1998 року, пише УНН з посиланням на Bloomberg

Деталі

Падіння доходів від нафти та газу сталося після санкцій Заходу щодо російського експорту, які тепер включають заборону Європейського Союзу на більшість імпорту сирої нафти та нафтопродуктів морем, а також обмеження цін з боку G7. Завдяки цим заходам сира нафта марки Urals, ключової експортної суміші з рф, торгується зі значними знижками до базових цін.

За даними Мінфіну країни, у січні Urals коштувала в середньому 49,48 долара за барель, що є найнижчим показником з грудня 2020 року. Для порівняння, середня базова ціна сирої нафти марки Brent минулого місяця становила 77,82 долара за барель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому російська нафта продається дешевше 40 дол. за барель і чи збережеться ця ціна - розповів експерт

Окрім цього, зниженню російських доходів від енергоносіїв сприяло скорочення експорту газу після того, як ПАТ "Газпром" зменшив основну частину своїх поставок до Європи. Неенергетичні доходи також впали на 28% у січні, повідомило міністерство, частково звинувачуючи зміну правил для податку на додану вартість.

"Зменшення доходів бюджету від нафти очікується, але 30% падіння пов’язаних з внутрішнім споживанням податків є зловісним. Ми очікуємо, що надходження від нафти залишатимуться нижчими протягом року, в результаті чого дефіцит становитиме 1,5% ВВП вище урядових прогнозів", — сказав економіст Bloomberg Economics Алекс Ісаков.

В окремій заяві Мінфін країни повідомив, що в січні продав 3,6 тонни золота, а також 2,3 мільярда юанів із державного фонду багатства, щоб допомогти покрити дефіцит. Основна частина міжнародних резервів росії була заморожена міжнародними санкціями. У міністерстві заявили, що вважають, що цього року все ще можуть виконати бюджетні цілі.

Нагадаємо

Введені Заходом ембарго і стеля цін на російську нафту працюють і досягають поставленої мети. Зокрема, за даними експертів, через санкції росія втрачає 160 млн євро за день.

Українські Національні Новини

Новини Світу