bloomberg-putinska-mobilizatsiya-bye-po-slabkikh-mistsyakh-rosiyskoyi-ekonomiki

Bloomberg: путінська мобілізація б'є по слабких місцях російської економіки

 • 149632 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Рішення президента рф володимира путіна про "часткову мобілізацію" для участі в вторгненні в Україну завдає удару по слабких місцях уже і так неабияк постраждалої російської економіки, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Видання зазначає, що указом з роботи для відправлення на фронт забирають приблизно одного з ста активних робітників країни, у той час, коли рекордно низьке безробіття – у поєднанні з відтоком росіян, які тікають з країни, щоб уникнути мобілізації – означає, що кандидатів на їхню заміну небагато. "І це, ймовірно, вдарить по і без того крихких фінансах росіян, залишивши сім’ї деяких призовників без грошей", - наголошує агентство.

"Мобілізація піддає сильному негативному шоку споживчі настрої. Ми побачимо стратегію відмови від непотрібних покупок та різке падіння попиту", - каже економіст "Ренесанс Капіталу" Софія Донець. Вона прогнозує, що це падіння додасть близько 0,5% до скорочення ВВП країни цього року.

Удар по російських споживачах завдається у той час, коли уряд рф і так планує збільшити тиск на їхні фінанси. Бюджет передбачає значний стрибок у зборах податку на прибуток протягом наступних двох років, що є частиною ширшого прагнення збільшити доходи, щоб допомогти покрити витрати на війну, пише видання. Тарифи на комунальні послуги, що регулюються державою, як повідомляється, також зростають.

Bloomberg Economics також очікує, що мобілізація у рф посилить падіння ВВП і дасть поштовх цьогорічній інфляції в країні. "Що гірше, ці наслідки, ймовірно, збережуться протягом наступних п’яти років", - сказав російський економіст Олександр Ісаков.

За словами фахівця з регіональної економіки рф Наталії Зубаревич, у довгостроковій перспективі мобілізація та зростання кількості вбитих та поранених на війні скоротять і без того невелику групу росіян працездатного віку.

"Головне - не втрата робітників, а відтік мізків", - попередила вона. "Люди, які їдуть, як правило, більш заможні, освічені. З порожнім гаманцем не втечеш", - додала експерт.

Так, високотехнологічні підприємства, яким обіцяли, що їхній персонал не призиватиметься на військову службу, виявили, що багато хто з них виявився втягнутим у нинішню хвилю мобілізації. Деякі компанії зафрахтували приватні літаки для евакуації постраждалих співробітників, повідомляє газета "Коммерсант".

Доповнення

21 вересня кремлівський диктатор володимир путін оголосив часткову мобілізацію у рф.

Міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в під час часткової мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів. Мобілізаційний ресурс росії він оцінив майже у 25 мільйонів осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу