bloomberg-vyiavyv-chornyi-rynok-torhivli-starlink-maska

Bloomberg виявив чорний ринок торгівлі Starlink Маска

 • 39982 переглядiв

Термінали супутникового зв'язку Starlink компанії Ілона Маска незаконно продаються на чорному ринку по всьому світу, що викликає занепокоєння з приводу національної безпеки через відсутність контролю над системою, згідно з розслідуванням агентства Bloomberg.

Термінали супутникового зв'язку Starlink компанії Ілона Маска продаються на чорному ринку по всьому світу, ідеться у розслідуванні Bloomberg, пише УНН

Деталі

"Розслідування Bloomberg News виявило численні приклади незаконної торгівлі комплектами Starlink і їх активації", - ідеться у публікації.

Видання вказує, що "те, як вони провозяться контрабандою, і абсолютна доступність Starlink на чорному ринку свідчить про те, що зловживання цим є системною глобальною проблемою, що ставить під сумнів контроль компанії над системою з чіткими аспектами національної безпеки".

Як зазначається, у Ємені, який переживає десятирічну громадянську війну, урядовий чиновник визнав, що Starlink широко використовується. У Ємені комплекти Starlink, пише видання, "відкрито продаються в соціальних мережах, купуються в таких країнах, як Сінгапур чи Малайзія, а потім активуються в роумінгу".

Або, як пише видання, у Судані, де річна громадянська війна призвела до звинувачень у геноциді, злочинах проти людяності та до того, що мільйони людей залишили свої домівки. За словами західних дипломатів, звичайний Інтернет не працює протягом кількох місяців, а солдати воєнізованих Сил швидкої підтримки є одними з тих, хто використовує цю систему для матеріального забезпечення.

У Центральній Азії, де угоди зі Starlink зустрічаються рідко, як вказано, заходи з боку уряду проти незаконних терміналів у Казахстані цього року "майже не вплинули на їхнє використання".

Комплекти Starlink, ідеться у публікації, продаються для використання у Венесуелі, де фізичні та юридичні особи підпадають під санкції США протягом майже десяти років, останнім часом під час авторитарного правління президента Ніколаса Мадуро.

У Південній Африці, ідеться далі у статті, уряд ще не схвалив заявку Starlink на роботу - "але це не завадило там процвітати торгівлі терміналами".

У Зімбабве влада погрожувала рейдами у відповідь на онлайн-рекламу обладнання Starlink, повідомила газета H-Metro в січні. За даними місцевого технологічного блогу Techzim, ціни на обладнання Starlink на чорному ринку коливаються від 700 до 2000 доларів. Урядові чиновники в Гані та Зімбабве нещодавно заявили, що сподіваються дозволити ліцензовані послуги.

Потім у лютому цього року Україна заявила, що росія розгортає Starlink у своїх військових зусиллях, тоді як неперевірені пости в X, соціальній мережі Маска, показали, як російські солдати розпаковують комплекти. Двоє демократів Палати представників США написали листа президенту SpaceX Гвінн Шотвелл, наполягаючи на претензіях України. "Наскільки нам відомо, жодні Starlinks не були продані росії прямо чи опосередковано", - написав Маск в X.

SpaceX повинна мати можливість запобігти використанню росією Starlink на окупованих територіях України, оскільки "в основному кожен окремий передавач можна ідентифікувати", сказала Кендіс Джонсон, директор монреальської компанії NorthStar Earth & Space Inc.

"Це викликає глибоке занепокоєння, оскільки воно нерегульоване й керується приватною компанією. Немає жодної відповідальності за те, хто має до нього доступ і як він використовується", - сказала про систему Starlink Емма Шортіс, старший науковий співробітник у сфері міжнародних справ і питань безпеки Австралійського інституту, незалежного аналітичного центру в Канберрі.

WP: конгресмени розпочали розслідування щодо SpaceX Маска через повідомлення про використання росією Starlink07.03.24, 15:32 • [views_0]