bolgariya-v-nedilyu-provede-5-ti-vibori-za-2-roki-nastroyi-vibortsiv

Болгарія в неділю проведе 5-ті вибори за 2 роки: настрої виборців

 • 263887 переглядiв

КИЇВ. 31 березня. УНН. У неділю болгари збираються на п'яті загальні вибори в країні за два роки на тлі стурбованості війною в сусідній Україні, політичною нестабільністю та економічними проблемами у найбіднішому члені Європейського Союзу. Про це УНН інформує з посиланням на АР.

Деталі

Соціологи очікують, що втома виборців і недовіра до волі політиків боротися з корупцією призведуть до низької явки та роздробленості парламенту.

Будь-яке вагання щодо участі у виборах може бути додатково спричинене серією нещодавніх погроз про закладені бомби, які призвели до закриття сотень шкіл, в яких мали розміститися виборчі дільниці для недільного голосування.

Експерти з кібербезпеки приписали погрози хакерським групам, які займаються гібридними атаками, які, швидше за все, пов'язані з росією, і заявили, що вони були спрямовані на те, щоб занурити Болгарію у стан страху та знизити явку виборців.

Незважаючи на загальний консенсус щодо того, що Болгарія має залишатися частиною Європейського Союзу та НАТО, існують розбіжності щодо того, як Софія має підтримувати Україну у війні з росією. Це спонукало багатьох спостерігачів назвати Болгарію найуразливішою ланкою НАТО для російського впливу.

Аналітики вважають, що війна, інфляція та зростаючий розкол між проросійськими та проєвропейськими таборами можуть спонукати більше болгар проголосувати в неділю за націоналістичні та промосковські партії.

Надії на проведення довгоочікуваних антикорупційних реформ впали в червні минулого року, коли прозахідний уряд прем'єр-міністра Кирила Петкова програв вотум недовіри в парламенті після лише шести місяців перебування при владі. Потім Петков заявив, що Москва використовувала тактику гібридної війни, щоб повалити його уряд.

У лютому президент Румен Радєв розпустив парламент і призначив дату дострокового голосування після шести невдалих спроб сформувати уряд.

Останні опитування громадської думки показують, що шанси на вихід із політичного глухого кута невеликі.

Більшість соціологічних опитувань виявили, що правоцентристська партія ГЕРБ, яку очолює три разовий прем'єр-міністр Бойко Борисов, йде пліч-о-пліч зі своїм основним суперником — прозахідною партією Петкова «Ми продовжуємо зміни», яка нещодавно сформувала коаліцію з правими.

Стабільний уряд може бути сформований лише двома основними політичними формуваннями в коаліції, але Борисов є фігурою, яка викликає розбіжності, яку його опоненти широко звинувачують у корупції.

Партія Петкова відкидає будь-яку коаліційну угоду з ГЕРБ, якщо Борисов залишиться біля її керма, і пропонує уряд меншості за підтримки ГЕРБ, яка, у свою чергу, відкидає цю ідею.

За кілька днів до розпуску останній парламент схвалив постачання зброї до України у грудні 2022 року. Але нинішній тимчасовий уряд переглянув це рішення, і Радєв пояснив, що для цього буде потрібно нове рішення наступного парламенту.

"Болгарія не відправлятиме зброю в Україну, поки при владі знаходиться цей кабінет", - сказав він.

Нещодавно Радєв заявив, що виступає за мирне рішення війни в Україні, і заявив, що відправка зброї до Києва буде рівносильна «гасінню пожежі бензином».

Багато болгар, які підтримують Україну в її опорі росії, звинувачують свого президента в тому, що він надто м'яко ставиться до Москви і підриває прозахідну орієнтацію Болгарії.

Українські Національні Новини

Новини Світу