borodnyaskiy-poyasniv-termin-standart-novin-v-ukazi-zelenskogo

Бородянський пояснив термін "стандарт новин" в Указі Зеленського

 • 20865 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Мінстр культури молоді та спорту Володимир Бородянський пояснив значення терміну "стандарт новин" в Указі Президента України Володимира Зеленського №837/2019 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави". Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала та обурила наявність в Указі Президента слів про встановлення "вимог та стандартів новин". Це термінологічне непорозуміння, яке виникло через помилкове застосування терміну "стандарти новин" в документах МКМС. Ми не збирались і не збираємось регулювати стандарти новин. Це право - виключно професійної спільноти", - написав Бородянський.

За його словами, влада збирається ввести поняття небезпечна інформація, дезінформація, недостовірна інформація. Що є дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором. Введення визначень характеру інформації, як то новинна, розважальна, гумористична і т.п. разом з можливим обов’язком позначати поширюваний контент відповідно до того виду контенту, до якого відноситься інформація. Це є частиною належного інформування громадян і реалізацією їх права на інформацію.

"У країнах зі сталими демократіями, де існує журналістське самоврядування та саморегулювання/співрегулювання медіа, питання стандартів вирішено кодексами професійної етики та стандартами, за неухильним дотриманням яких слідкує професійна спільнота. В України ми, як держава, маємо створити умови для професійної спільноти, які зроблять цю модель працюючою і в нашій країні. Тобто, держава не заходить на територію яку вона не повинна регулювати, а створює належні умови для саморегулювання та співрегулювання" - зазначив міністр.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 31 грудня цього року розробити та направити на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні

Українські Національні Новини

Політика