botulizm-atakuye-ukrayintsiv-derzhprodpotrebsluzhba

Ботулізм атакує українців - Держпродспоживслужба

 • 19212 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. В Україні в другій половині травня почастішали випадки захворювання на ботулізм, пов'язані зі споживанням неякісної риби. Про це повідомляє прес-центр Держпродспоживслужби, передає УНН.

Як повідомляється, більшість випадків ботулізму пов'язані із вживанням в'яленої невипотрошенной риби, виготовленої самостійно або придбаної в місцях стихійної торгівлі. З початку року захворювання було діагностовано у 28 осіб. У двох випадках хвороба завершилася летальним випадком.

У зв'язку з цим, Держпродспоживслужба настійно рекомендує не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються, дотримуватися термінів придатності та умови зберігання. Вживані продукти, особливо консервовані, рекомендується ретельно проварювати, прожарювати або тушкувати перед вживанням, сирі і в'ялені продукти обробляти окремими ножами. Також в оприлюдненій Держпродспоживслужбою пам'ятці споживача рекомендується зберігати продукти в закритому посуді і захищати їх від випадкових забруднень.

Фахівці служби настійно рекомендують українцям не купувати продукти на стихійних ринках і, по можливості, відмовитися від вживання в'яленої невипотрошеної риби у літній період.

Відзначимо, що перші симптоми захворювання на ботулізм нагадують харчове отруєння - слабкість, температура, нудота і блювота, біль в животі і т.д. При першій же їх появі варто негайно звертатися за медичною допомогою.

Як повідомляв УНН, в Україні немає сироватки від ботулізму.

Також нагадаємо, за словами нардепа Сергія Тригубенка, поширення в Україні різних епідемій, зокрема кору, дифтерії, ботулізму і ротавірусів, продемонструвало неспроможність влади забезпечити безпеку власних дітей.

"З одного боку відсутня державна програма з вакцинації, з іншого - відсутній контроль за елементарним санітарним благополуччям. У сукупності все це множимо на тривалий застій і безрезультатність реформ, як контролюючих органів так і охорони здоров'я. На виході отримуємо загрозу національній безпеці, що проявляється у вихованні нездорового молодого покоління з враженим і нестійким імунітетом. Я може і глобалізую питання, але так воно і є. І замовчувати масштаби катастрофи - щонайменше злочинно", - підкреслив він.

Українські Національні Новини

Суспільство