britanskiy-sud-vidmoviv-assanzhu-u-zvilnenni-pid-zastavu

Британський суд відмовив Ассанжу у звільненні під заставу

 • 16959 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Лондонський суд відмовив засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу у звільненні під заставу. Адвокати Ассанжа на суді стверджували, що він не зможе втекти до розгляду апеляції на рішення щодо екстрадиції у США, однак юристи американського уряду заявили суду, що "немає умов, які могли б гарантувати його видачу", якщо Ассанж буде звільнений з-під варти, передає УНН із посиланням на DW.

"Я переконана, що є вагомі підстави вважати, що, якщо Ассанж буде звільнений сьогодні, він не зможе з'явитися у суд для розгляду апеляції", - заявила суддя Ванесса Барайцер.

Зазначається, що біля будівлі суду в очікуванні рішення зібралися натовпи прихильників засновника WikiLeaks.

Нагадаємо, що лондонський суд у понеділок заблокував екстрадицію Ассанжа до Сполучених Штатів. Судді заявили, що у разі передачі, він піддається високому ризику самогубства.

Як повідомляв УНН, у лютому в Британії розпочалися слухання щодо екстрадиції Ассанжа до США. 49-річний Ассанж перебуває у розшуку в США по 18 звинуваченням, у тому числі у шпигунстві. Йому загрожує до 175 років в'язниці, якщо його визнають винним.

Після арешту у квітні 2019 року Ассанжа, його адвокати і прихильники виступають проти екстрадиції до Сполучених Штатів. На їхню думку, правосуддя у США не буде чесним.

Так, у 2010 році проект WikiLeaks почав публікувати тисячі засекречених американських військових документів, пов'язаних зі збройними конфліктами на Близькому Сході.

У 2012 році Джуліан Ассанж сховався у посольстві Еквадору у Лондоні, щоб уникнути видачі до Швеції у зв'язку зі звинуваченням у зґвалтуванні. Сам Ассанж відкидав звинувачення, а у листопаді 2019 року прокуратура Швеції закрила справу. До цього еквадорська влада позбавила Ассанжа притулку і видала британській владі.

Українські Національні Новини

Новини Світу