buslavets-obgovorila-stabilizatsiyu-energorinku-ukrayini-z-predstavnikami-yes

Буславець обговорила стабілізацію енергоринку України з представниками ЄС

 • 12776 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. В. о. міністра енергетики Ольга Буславець провела онлайн-зустріч з керівництвом представництва ЄС в Україні. Сторони обговорили низку питань щодо функціонування ринку електричної енергії, кроки у напрямку забезпечення стабільності електроенергетичної системи та подальше співробітництво з ЄС, повідомляє пресслужба відомства, передає УНН.

Буславець зазначила, що стратегічне партнерство України з ЄС у галузі енергетики спрямоване на підвищення енергетичної безпеки, розвиток енергосектору та інтеграцію енергетичних ринків України з ринками ЄС.

"Для нас важливо забезпечити безпечну, конкурентоспроможну та стабільну роботу енергетичної системи шляхом проведення якісної реформи енергетичної галузі", - підкреслила в.о. міністра.

За її словами, енергореформа в Україні проходить згідно з вимогами актів законодавства ЄС, що вже включені у додаток XXVII Угоди про асоціацію з ЄС.

В Україні триває процес створення повноцінних ринків природного газу та електроенергії відповідно до енергетичного законодавства ЄС.

Зокрема, Міненерго у співпраці із Європейським енергетичним співтовариством розробляє нормативний документ для переходу на фінансову модель ПСО на ринку електроенергії.

Триватиме робота із інтеграції до ENTSO-E.

"Тільки спільна з ЄС робота з розвитку енергетичної інфраструктури та повне приведення українського законодавства у відповідність з європейськими нормами та стандартами створить сприятливі умови для інтеграції енергетичних ринків", - зазначила очільниця міністерства.

На сьогодні завершується робота з перегляду умов роботи "зеленої" енергетики. Зараз Міненерго забезпечує підготовку до підписання проекту меморандуму про взаєморозуміння між урядом та виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел енергії. Також на розгляд Кабінету Міністрів готується законопроект щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, розповіли у Міненерго.

"Міністерство, Кабінет Міністрів України та інші органи державної влади роблять усі необхідні кроки, щоб досягти компромісних рішень і підтвердити статус країни, яка виконує свої зобов’язання перед інвесторами", - наголосила Буславець.

У перспективі Україна прагне долучитися до реалізації цілей "Європейської зеленої угоди", нової політики ЄС до 2050 року.

Для гармонізації підходів до планування розвитку енергетичного сектору буде розроблено Інтегрований план з енергетики та клімату на період з 2021 по 2030 роки. Застосована методологія його розробки буде відповідати принципам, які використовують європейські країни при розробці аналогічних планів. Саме тому фахова експертна допомога від ЄС матиме ключове значення, наголосили у відомстві.

Раніше в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець обговорила з тимчасово повіреною у справах США Крістіною Квін ситуацію на енергетичному ринку України, зокрема "зелений" тариф. 

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві за добу COVID-19 підтвердили ще у 72 осіб

     • 15780 переглядiв

    На Одещині загинув мотоцикліст внаслідок ДТП

     • 28902 переглядiв