buzhanskiy-mi-ne-zmogli-zvilniti-sitnika-nezvazhayuchi-na-te-scho-vin-koruptsioner

Бужанський: ми не змогли звільнити Ситника, незважаючи на те, що він корупціонер

 • 18208 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Народний депутат, члена Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Бужанський в інтерв'ю Сергію Сивохо заявив, що НАБУ в Україні користується надмірною недоторканністю, передає УНН.

Цитата

“Я категоричний противник у бік зрушень нашого суверенітету. З повагою ставлюся до будь-якої міжнародної допомоги, в будь-якому форматі, консультацій, порад. Більш того, навіть перевірок. Але я категоричний противник того, щоб органи нашої державної влади формували іноземці", — прокоментував він.

Бужанський зазначає, що НАБУ створено за інструкціями західних партнерів, але при цьому сам директор бюро Артем Ситник офіційно визнаний корупціонер.

"Наші антикорупційні органи, НАБУ зокрема, створені абсолютно за лекалами, за всіма нормами, які нам продиктував Захід. Більше того, незалежність директора НАБУ у нас абсолютна. Ми не змогли його звільнити незважаючи на те, що він корупціонер, внесений до реєстру корупціонерів, незаконно призначений, неконституційно. Ну, не може ж бути так, щоб правильно створене НАБУ не зловило антикорупціонерів суддів", - сказав Бужанський.

До теми

Незважаючи на спроби народних депутатів врегулювати статус НАБУ, воно як і раніше функціонує на сумнівних законних підставах. Як пояснюють експерти з головного наукового управління Верхової Ради, НАБУ як орган виконавчої влади зі спецстатусом — не передбачений Конституцією України. Крім того, участь іноземців у формуванні керівництва бюро порушує суверенітет України.

Діяльністю НАБУ в Україні розчаровані і самі західні партнери. Європейський аудитор Юхан Партс заявив, що в Євросоюзі немає країн, масштаби корупції в яких були б такими ж, як в Україні. За підсумками аудиту допомоги ЄС Україні, фахівці прийшли до висновку, що підтримка Євросоюзом реформ в Україні по боротьбі з корупцією малоефективна.

У 2019 році директор НАБУ Артем Ситник був внесений до реєстру корупціонерів, проте продовжив очолювати антикорупційне бюро. Його першого заступника Гізо Углаву неодноразово звинувачували в підіграванні інтересам Саакашвілі і використанні ресурсів бюро, але він так само продовжує займати свою посаду.

За останні 5 років рівень довіри українців до НАБУ знизився вдвічі (з 35% до 16%). Більше, ніж НАБУ, українці довіряють усім іншим правоохоронним органам: СБУ, прокуратурі та поліції.

Українські Національні Новини

Політика