byudzhet-pochav-rik-z-defitsitu-u-5-milyardiv

Бюджет почав рік з дефіциту у 5 мільярдів

 • 17700 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Державний бюджет України у січні цього року зведено з дефіцитом у 4,9 млрд грн. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Мінфіну.

"За січень 2021 року державний бюджет було виконано із дефіцитом у розмірі 4,9 млрд грн, у тому числі загальний фонд – з дефіцитом у сумі 10,3 млрд грн, при розписі загального фонду звітного періоду у сумі 26,7 млрд гривень", - йдеться у повідомленні з посиланням на оперативні дані Держказначейства.

Деталі

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень 2021 року становили 36,9 млрд грн, або 71,3 % від запланованих на цей період.

Від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету залучено 36,9 млрд грн, в тому числі в іноземній валюті 1,4 млрд грн (48,2 млн дол. США).

Із зовнішніх джерел станом на 31 січня 2021 року коштів не надходило.

При цьому, платежі з погашення державного боргу за січень 2021 року становили 23,6 млрд грн (99,2% плану), платежі з обслуговування – 5,7 млрд грн (96,2% плану).

За оперативними даними Державної казначейської служби, у січні до загального фонду держбюджету надійшло 57,6 млрд грн, перевиконання - 6,5%.

При цьому видатки за загальним фондом державного бюджету за січень становили 68 млрд грн, або 84,2% від розпису звітного періоду. Тобто, план за видатками не виконано на 15,8%.

У Мінфіні при цьому запевнили, що "соціальні видатки, видатки на оборону, на обслуговування боргу та субвенції і дотації місцевим бюджетам повністю профінансовано відповідно до розпису на підставі платіжних доручень".

Доповнення

Така характеристика недовиконання плану видатків з боку Мінфіну - вже стає традиційною, на тлі повідомлень про недофінансування статей бюджету.

Так, під кінець 2020 року експерти говорили про проблеми з фінансуванням незахищених видатків. Серед інших на це вказували у звіті аналітики Київської школи економіки. Тоді фахівці відзначали також, що "попри перевиконання плану доходів бюджету протягом літа й осені 2020 року, в листопаді уряд зіткнувся з повномасштабною бюджетною кризою". Причиною аналітики називали надмірний розмір дефіциту бюджету "через проблеми у співпраці з МВФ".

Як вказували у Рахунковій палаті, дефіцит держбюджету на 2020 рік становив 217 млрд грн, у порівнянні з 2019 роком зріс у 2,7 раза і став найбільшим за останні десять років. Аудитори зазначали і проблему невиконання торішнього плану видатків - на понад 67 млрд грн.

З дефіциту бюджету почався і цей рік. А суттєвих "зрушень" у переговорах з МВФ досі не видно. У січні в Києві розпочала роботу місія Фонду, яка має оцінити, чи виконала Україна умови для отримання чергового траншу за новою програмою співпраці. І, за оцінками, транш у першому кварталі цього року країні "не світить". За даними ЗМІ, представники Фонду поставили жорсткі вимоги: активізувати боротьбу з корупцією, включно з посиленням відповідальності за недостовірне декларування чиновників, і відмовитися від державного регулювання цін на газ для населення.

Водночас, на потребу в запозиченнях як у джерелі покриття великого дефіциту цього року вказують в експертних колах. Іншими джерелами можуть стати або емісія, або приватизація.

Загалом дефіцит Бюджету-2021 передбачено на рівні 5,5% від ВВП, або 246,6 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка