chas-zvedennya-zhk-viklyuchno-za-zalucheni-koshti-minuli-ekspert

Час зведення ЖК виключно за залучені кошти минули – експерт

 • 8625 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Для реалізації проєкту житлового будівництва девелоперській компанії потрібно вкласти щонайменше 30-60% від собівартості будівництва залежно від класу та обсягів. Часи, коли забудовники могли будувати лише за рахунок залучених коштів інвесторів, минули. Про це на III Residential Development Forum заявила керуюча партнерка бізнес-асоціації RED Community Тетяна Шульга-Забєльська, передає УНН.

"На сьогодні для стабільного девелопменту та запобігання будь-яких кризових явищ, забудовник повинен мати власну фінансову базу ("фінансове плече"), щоб інвестувати в проєкт", – зазначила експерт.

Вона також зауважила, що окрім суто маркетингової стратегії, на забудовника суттєво впливає політико-економічна ситуація в країні.

"Політичні процеси, немотивоване зміцнення гривні на 8-10% щодо долара, призвели до того, що в 2019 році середні показники продажів нового житла знизилися на 20-50% залежно від якості та класу самого об’єкту та його характеристик", – вважає Шульга-Забєльська.

Наразі в Україні, за її інформацією, будується понад 2000 житлових комплексів. Лідером за кількістю ЖК є Київ та Київська область – близько 330 об’єктів будівництва. У Львові зводиться майже 290 комплексів, у Харкові – 121, в Івано-Франківську – 105, у Хмельницькому – 101, у Дніпрі – 86.

Нагадаємо, експерти неодноразово говорили про те, що ринок житлового будівництва рухається до укрупнення, адже невеликі компанії не витримають зростаючої конкуренції.

Як повідомляв УНН, раніше голова правління — президент “Київміськбуду” Ігор Кушнір також спрогнозував поступовий відхід з ринку житлового будівництва дрібних компаній, які не витримуватимуть конкуренції.

“Глобально ринок перенасичений пропозицією. А грошей у населення більше не стає. Знижувати ціну нікуди — ні будматеріали, ні паливо не дешевшають. Багато з дрібних забудовників вже балансують на межі рентабельності, аби встигнути продати побудоване”, - вважає Кушнір.

За його словами, йде посилення правил гри, залишається все менше землі та велике податкове навантаження.

“У результаті, через якийсь час дрібні компанії просто зникнуть. Великі зможуть втриматися за рахунок уже наявних обсягів і накопиченого "жирового запасу“. Укрупнення ринку неминуче, це природний процес. Уже з наступного року вихід дрібних компаній неминучий", - пояснив Кушнір.

Українські Національні Новини

Економіка