chekap-zelenskogo-likar-rozpoviv-yaki-obstezhennya-povinni-prokhoditi-ukrayintsi-u-vitsi-55

"Чекап Зеленського": лікар розповів, які обстеження повинні проходити українці у віці 55+

 • 18990 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Українці старші 55 років обов’язково повинні контролювати рівень холестерину в організмі та вміст цукру в крові. Про це УНН розповів лікар Ігор Гайдук, коментуючи анонсовану Президентом Володимиром Зеленським програму "Здорова Україна".

Деталі

"Вміст цукру та рівень холестерину – це обов’язково. Тому що підвищення рівня холестерину поступово призводить до крихкості судин. В нормі судини при підвищенні тиску, наприклад, до 160-180 розтягаються. А якщо рівень холестерину підвищений – судини не розтягаються, а рвуться як старий гумовий шланг. Якщо стінка судини трісне, наприклад, у мозку – це катастрофа", - розповів лікар.

Також важливо аби чоловіки у віці 55+ робили ультразвукову діагностику (УЗД) передміхурової залози, шлунку та кишківника, продовжив Гайдук. Старші 55 років жінки повинні обстежувати молочні залози, додав він.

"І чоловіки, і жінки у віці 55+ мають регулярно вимірювати внутрішній очний тиск. Адже таке вікове захворювання як глаукома найчастіше діагностується у пацієнтів, які досягли 55-60 років", - уточнив лікар.

Також Гайдук дав схвальну оцінку анонсованій програмі "Здорова Україна".

"Це дуже добра ідея. За радянських часів люди проходили щороку обстеження на рак. Це дозволяє виявити хворобу на ранній стадії. І, не доводячи її до стаціонару, вилікувати", - каже він.

Доповнення

За словами лікаря Андрія Роханського, підвищення рівня холестерину в крові ніяк не відображається на самопочутті людини і протікає безсимптомно до тих пір, поки не починає переростати в атеросклероз.

"Краще виключити жирні сорти м'яса, сало, бекон, молочні продукти з жирністю вище 2,5%, вершкову та пальмову олії", - рекомендував лікар.

До теми

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грам на тиждень.

Довідка

Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Суспільство