cherez-novi-obmezhennia-yes-shchodo-ahroimportu-ukraina-mozhe-vtratyty-miliony-zmi

Через нові обмеження ЄС щодо агроімпорту Україна може втратити мільйони - ЗМІ

 • 24953 переглядiв

Україна втратить мільйони потенційного прибутку через нові обмеження ЄС на безмитний імпорт сільськогосподарської продукції з України, які враховують знижений обсяг імпорту з другої половини 2021 року.

Згідно з новим проєктом безмитної торгівлі з України з ЄС, який передбачає нові обмеження, Київ втратить мільйони євро потенційного прибутку. Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на власні джерела у дипломатичних колах Євросоюзу, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що бельгійське головування у Раді ЄС оновило проєкт угоди про продовження безмитної торгівлі з Україною, врахувавши нові обмеження агроімпорту. Оновлений проєкт частково врахував вимоги Польщі й Франції.

За документом, базовий період, який братимуть до уваги, визначаючи обсяги постачань української агропродукції, охоплюватиме не лише 2022 і 2023 роки, а й другу половину 2021 року, коли обсяги українського імпорту були нижчими.

Сольський під час Ради ЄС розвінчав негативні міфи про український агросектор26.03.24, 22:06 • [views_0]

У виданні підкреслили, що Україна виступила проти цієї пропозиції.

За оцінками Єврокомісії, озвучених на закритому засіданні послів країн-членів ЄС, Україна втратить 86 мільйонів євро, якщо друге півріччя 2021-го братимуть також за основу розрахунків. 

Загалом же обмеження, що базуватимуться на оцінках імпорту за половину 2021-го, а також за 2022 і 2023 роки, оцінили у 331 мільйон євро втрат для українського бюджету. 

Доповнення

Польща й Франція підтримали оновлений варіант угоди, заручившись підтримкою низки країн ЄС, зокрема Італії, Угорщини, Австрії. 

Проти поправок виступають Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, країни Балтії, Люксембург.

Глава МЗС Польщі закликав відновити обмеження ЄС на імпорт українського продовольства27.02.24, 16:27 • [views_0]

Зазначається, що попередній проєкт домовленості, погоджений із Європарламентом, передбачав, що квоти на наступний період, котрий почнеться з червня цього року, розраховуватимуть, виходячи з обсягів українського агроімпорту за 2022-2023 роки, коли для нього вже діяли пільги – відсутність мит і квот.

Нагадаємо

Міністр аграрної політики України попереджає, що спроби Франції та Польщі обмежити імпорт української сільськогосподарської продукції можуть продовжити війну, зменшивши доходи України.