cherez-pandemiyu-dlya-blizko-25-naselennya-arabskikh-krayin-zagrozhuyut-zlidni-oon

Через пандемію для близько 25% населення арабських країн загрожують злидні - ООН

 • 10428 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. Через пандемію COVID-19 майже четвертій частині населення арабських країн загрожують злидні. Про це повідомив генсек ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє Центр новин ООН, інформує УНН.

"Мільйони людей незабаром неминуче опиняться на найнижчих щаблях економічної драбини. Приблизно чверті населення арабських країн загрожують злидні", - сказав Гутерреш.

Він підкреслив, що в арабських країнах з населенням в 436 млн чоловік пандемія коронавірусу посилила ряд проблем, які довгі роки залишалися невирішеними. Зокрема, економіка арабських країн, яка страждає через падіння цін на нафту, за підсумками поточного року може скоротитися більш ніж на 5%, в той час як в найбідніших державах регіону падіння у відсотковому вираженні може обчислюватися двозначними цифрами. Крім того, пандемія вже призвела до втрат 17 млн ​​робочих місць - на додаток до 14,3 млн жителів арабських країн, які вже не мають роботи.

За прогнозами експертів ООН, посилення соціальних і економічних проблем в арабському регіоні призведе до ще більшої дестабілізації. Особливо постраждають жінки, трудові мігранти, десятки мільйонів біженців і вимушених переселенців.

"Тим не менш, при певних обставинах пандемія COVID-19 може дати шанс на мирне вирішення давніх конфліктів і усунення структурних недоліків", - заявив генсек ООН.

За його словами, щоб це сталося, потрібно зосередитися на вирішенні чотирьох пріоритетних завдань:

▪️ вжити екстрених заходів для уповільнення поширення вірусу, припинити локальні конфлікти і задовольнити нагальні потреби найбільш вразливих верств населення;

▪️ активніше усувати гендерну нерівність в арабських країнах;

▪️ реформувати економічну модель на користь більш диверсифікованої, "зеленої" економіки (створювати робочі місця, вводити прогресивну податкову шкалу, позбавити субсидій нафтовидобувний сектор і облік кліматичних ризиків);

▪️ приділити пріоритетну увагу правам людини, будувати активне громадянське суспільство, створювати вільні ЗМІ і більш підзвітні урядові інститути.

"Я вірю, що арабський регіон зможе досягти перерахованих цілей, якщо він максимально задіє потенціал і винахідливість своїх народів", - зазначив генеральний секретар ООН.

Як повідомлялося в УНН, ювілейну сесію Генеральної Асамблеї ООН, заплановану на 15 серпня, не будуть скасовувати через пандемію коронавірусу, але вона пройде у новому форматі.

Українські Національні Новини

Новини Світу