cherez-pravki-khomutinnika-76-agrariyiv-vidmovilisya-viroschuvati-soyu-v-nastupnomu-rotsi

Через "правки Хомутинніка" 76% аграріїв відмовилися вирощувати сою в наступному році

 • 15151 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Більше 76% аграріїв-респондентів стверджують, що не будуть вирощувати сою в наступному році, якщо парламент не анулює норми про скасування відшкодування їм експортного ПДВ, передає УНН з посиланням на Всеукраїнську аграрну раду.

Згідно з голосуванням, в минулому році сою вирощували 67,8% опитаних аграріїв, цього року цей показник вже скоротився до 55,4%.

Аграрії вимагають від парламенту прийняти їх варіант законопроекту про відшкодування ПДВ при експорті сої і ріпаку № 7403-2.

"Цей документ підтримали 15 обласних рад, міжнародні установи, низка народних депутатів і всі найбільші аграрні асоціації", - відзначають вони.

Нагадаємо, аграрії два тижні страйкували під стінами Верховної Ради проти "соєвих правок", або, як їх ще називають, "правок Хомутинніка". Вони впевнені, що саме народний депутат Віталій Хомутиннік ініціював в грудні минулого року зміни до Податкового кодексу України в частині скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, щоб збільшити прибутковість власного агрохолдингу "Кернел", який переробляє олійні культури і за п'ять місяців 2018 року отримав з бюджету понад 2,5 млрд грн відшкодування ПДВ.

Депутати, у свою чергу, заявили, що хочуть перевірити "правки Хомутинніка" у Конституційному суді.

Українські Національні Новини

Економіка