cherez-spravu-surkisiv-pravatu-ukrayina-mozhe-ne-otrimati-transh-mfv-do-kintsya-roku-ekonomist

Через справу "Суркісів-Привату" Україна може не отримати транш МФВ до кінця року - економіст

 • 11085 переглядiв

КИЇВ. 17 серпня. УНН. Вірогідність того, що Україна до кінця поточного року отримає транш від МВФ, надто низька. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт Інституту суспільних досліджень, економіст Павло Вернівський.

Підстав для відтермінування траншу МВФ кілька. Серед них - так звана "справа Суркісів", якою намагаються стягнути з державного ПриватБанку на користь офшорів майже 10 млрд грн.

"Коли піднімалося питання повернення ПриватБанку – МВФ затримував кредит. І ця справа ("Суркісів-ПриватБанку" - ред.) дійсно може бути однією із причин затримки траншу.

МВФ хвилює не юридична складова цього питання, а фінансова. А вона полягає у тому, що Україна, націоналізувавши ПриватБанк, випустила на велику суму облігацій. І це, ясна річ, вплинуло на дефіцит бюджету. А дефіцит бюджету – це "ідея фікс" для МВФ, вони з цією "бідою" активно борються, направляючи всі свої ресурси на це.

Не треба забувати, що сьогодні у нас дефіцит бюджету біля 300 млрд грн, у цифрах - це біля 6% ВВП. Тож, враховуючи фактор ПриватБанку, а саме – судові позови..., які можуть бути прецедентом для нових позовів, і які можуть погіршити і без того складну економічну ситуацію - справа "Суркісів-ПриватБанку" теж може стати наріжним каменем під час розгляду питання про виділення коштів Україні від МВФ", - вважає він.

Крім того, за словами Вернівського, ще у МВФ можуть бути питання до використання коштів з так званого "ковідного" фонду, які були перенаправлені на "Велике будівництво".

"І МВФ може це сприйняти негативно, і це може вплинути на відтермінування траншу", - вважає він.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів.

8 вересня, Верховний Суд заблокував стягнення коштів з "Привату" на користь офшорів, призупинивши дію ухвали Печерського суду.

Як повідомляв УНН, у Верховній Раді хочуть розібратися із походженням коштів на офшорах Суркіса. Для цього вирішують питання про створення ТСК.

Приводом для цього став той самий звіт Kroll, який поставив під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments - ред.) сім'ї Суркісів.

Так, у звіті Kroll йдеться про виведення з ПриватБанку за участю цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це за схемою послідовних кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які становили неіснуючі у жодному з банків - у п'ять разів завищені - відсотки.

Українські Національні Новини

Політика