cherez-visokiy-antireyting-klichko-mozhe-vtratiti-liderski-pozitsiyi-u-drugomu-turi-ekspert

Через високий антирейтинг Кличко може втратити лідерські позиції у другому турі - експерт

 • 9592 переглядiв

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. На місцевих виборах антирейтинг політиків-кандидатів грає надзвичайно важливу роль, і цей електоральний показник дуже часто недооцінюють. Насправді ж, саме антирейтинг того чи іншого кандидата може бути визначальним на етапі другого туру виборів. І як це працює, ми вже бачили на прикладі президентської кампанії 2019 року. Про “можливості” антирейтингу та його значущість у коментарі УНН розповів експерт Школи відповідальної політики Андрій Юсов.

“Антирейтинг – це дуже важливий чинник. Він визначає стелю, до якої політик може рости, і чи може він бути цікавим і перспективним - і як загальнонаціональний лідер, наприклад, і як лідер на місцевих перегонах.

Наприклад: останнім часом рейтинг Петра Порошенка зростає, і політичної сили ЄС також, однак разом з тим Порошенко залишається лідером антирейтингу в Україні – понад 70% виборців за жодних обставин не готові його підтримати, що означає, що перспективи президентської кампанії Порошенка найближчим часом виглядають дуже обмежено”, - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розповів про реальних і "віртуальних" претендентів на крісло мера в Києві

За словами Юсова, антирейтинг кандидата дуже добре проявляє себе, наприклад, під час другого туру виборів.

“Що стосується місцевих виборів і боротьби за крісло мера – і столиці, й інших міст – антирейтинг буде надзвичайно важливу роль відігравати у другому турі. А у Києві, вочевидь, відбудеться другий тур, і навряд чи Кличко може розраховувати на перемогу у першому турі.

Інтрига полягає у тому, хто з кандидатів вийде і потрапить до другого туру і в кого буде нижчий показник антирейтингу. Це означає, хто зможе в другому турі більше переконати людей, які, ну скажімо, не дуже люблять Кличка. А такі в столиці є”, - сказав експерт.

Саме тому розслаблятися Кличку не можна, адже найзапекліша боротьба чекає на нього у другому турі, додає Юсов.

“А класичну історію з антирейтингом в Україні ми бачили під час президентської кампанії. Коли власне антирейтинг Порошенка визначив заздалегідь результати перегонів. Соціологи, політологи за кілька місяців до виборів показували результати опитувань, і будь-якій парі у другому турі Порошенко програвав вибори і з найбільшим відривом програвав вибори Зеленському. Він мав можливість виграти хіба що у Бойка, який мав такий самий високий антирейтинг”, - нагадав експерт.

І тому, антирейтинг має дуже істотний вплив на результати виборчих перегонів. Це мотив – голосувати проти, який є додатковим чинником для виборця прийти на дільницю, пояснює Юсов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог не виключив програш Кличка в другому турі 

“Це додатковий чинник для виборця прийти на виборчу дільницю і проголосувати, може не стільки за якогось кандидата, якого він, може, не добре знає, а саме проти політика, якого точно не хоче бачити при владі. І от цей чинник мобілізації - голосувати проти - може бути істотним, особливо за умови низької явки на місцевих виборів. Тобто, мотивація прийти і проголосувати проти може бути досить суттєвою”, - резюмував він.

Нагадаємо, що мер Києва Віталій Кличко, окрім рейтингу, має сьогодні і дуже високий антирейтинг, який, за даними соціологів, становить вже 51%. А ще 22% виборців оцінюють мерську роботу Кличка на “трійку”. Тобто, сумарно не задоволені змінами у місті 73% киян. 

Також нагадаємо, що до другого туру столичних виборів із Кличком зараз проходить Ірина Верещук. У неї практично немає антирейтингу, кажуть експерти, адже вона не була помічена у жодному корупційному скандалі і має досвід мерської роботи. 

Українські Національні Новини

Політика