chi-provokuye-alkogol-rak-doslidzhennya

Чи провокує алкоголь рак - дослідження

 • 23209 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Генетичне дослідження підтвердило прямий причинно-наслідковий зв'язок між вживанням алкоголю та розвитком раку. Висновки, зокрема, пов'язують рак стравоходу та рак голови та шиї із вживанням алкоголю, повідомляє УНН з посиланням на New Atlas.

Деталі

Дослідження проводили вчені Оксфордського університету. Учасники дослідження проходили низку опитувань, пов'язаних з їхніми звичками вживання алкоголю, та їхня медична історія відстежувалася протягом 10 років.

У результаті вчені підтвердили, що з генами низької переносимості етилового спирту споживали значно менше алкогольних напоїв, ніж учасники без подібних варіантів відповідного гена.

Учені з'ясували, що у людей з однією або двома копіями будь-якого з двох генетичних варіантів ризик розвитку раку виявився на 13–31% нижчим, ніж у інших. Зокрема, рак голови та шиї, стравоходу, товстої кишки, прямої кишки та печінки, раніше пов'язаний із вживанням алкоголю, найчастіше зустрічався у тих, хто вживав більше напоїв, що містять спирт.

Також дослідники виявили ще одне підтвердження цього причинно-наслідкового зв'язку. Люди, у яких була хоча б одна копія гена низької переносимості алкоголю, але які при цьому все одно регулярно вживали алкоголь, значно частіше страждали від раку голови та шиї та раку стравоходу.

По темі

Клінічний онколог Лікарні ізраїльської онкології LISOD Максим Єрмаков розповів, чи може дефіцит вітаміну D призвести до раку.

Українські Національні Новини

Суспільство