chi-stane-ukrayina-nastupnoyu-eksochilnik-mzs-rozpoviv-pro-nayshvidshiy-shlyakh-ta-umovi-otrimannya-chlenstva-krayini-u-nato

Чи стане Україна наступною: ексочільник МЗС розповів про найшвидший шлях та умови отримання членства країни у НАТО

 • 261715 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. До блоку НАТО офіційно планують доєднатися ще дві країни – Фінляндія і Швеція, які сьогодні подали заявку до вступу в Альянс. Відповідний крок країни зробили після того, як фактично на власні очі побачили, яку загрозу несе росія, на прикладі війни в Україні. Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко у розмові з УНН розповів, що це має означати для Києва, та яким чином держава якнайшвидше зможе отримати статус члена НАТО.

Цитата

“Вступ Швеції та Фінляндії має стати для України прикладом того, як треба правильно реагувати на російську загрозу. Бо, коли в нас довго починають вигадувати якісь конструкції, які нічого реального нам не забезпечать – це доволі сумна практика. З цього випадку, який ми зараз співпереживаємо, треба зробити один висновок: лише НАТО може забезпечити національну безпеку держави, яка знаходиться у безпосередній близькості з російською федерацією. Всі інші конструкції є маячнею політичного характеру”, – зазначив ексміністр.

Деталі

За даними The Washington Post, країни Балтії та Польща закликали НАТО розширити військову присутність на їхніх територіях, щоб стримати агресію росії, у випадку, якщо вона розповсюдиться на ці регіони. У конфіденційній спільній пропозиції Литви, Латвії та Естонії наголошується, що пряму військову агресію росії проти союзників по НАТО не можна виключати, адже росія може швидко зосередити збройні сили біля східного кордону НАТО і поставити Альянс перед фактом швидкої війни.

Огризко зауважив, що основним аргументом настільки швидкого вступу двох нових держав до блоку НАТО став той факт, що “Швеція та Фінляндія побачили, що таке “русский медведь” в його практичному виконанні, і більше жодних аргументів, чому потрібно вступати до НАТО – не потрібно”.

На думку співбесідника агентства, Україні у наступних контактах з НАТО необхідно чітко і ясно наполягати на тому, що традиційні способи набуття членства не є обов’язковими.

“Про це вже, власне, говорять самі члени Альянсу, зокрема, американці. За певних обставин, якщо Україна вже матиме всі необхідні параметри, такий інструмент, як план дій щодо членства може не застосовуватися”, – продовжив Огризко.

Він додав, що Київ має загально ухвалити рішення про те, що Україна має намір стати членом Альянсу у повному обсязі. Це також означає, що держава має переходити на стандарти НАТО в усіх видах озброєння за допомогою наших союзників.

Ще одним компонентом Огризко називає завершення внутрішніх реформ, які Україні для цього необхідні. Після цього, додає він, ми зможемо подавати заявку, як це зробили Швеція і Фінляндія.

“Відносно того, як швидко вдастсься Україні — це залежить від того, наскільки швидкими будуть всі необхідні реформи, та наскільки швидко ми зможемо подолати остаточний страх перед росією. Щодо реформ, вони вже сформульовані у національних програмах. Серед них судова реформа, реформа СБУ, і далі за списком. Цей процес пішов вперед, але він ще не закінчений”, – резюмував експерт.

До слова

17 травня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що розпочато трансформацію і перехід української армії на стандарти НАТО.

Доповнення

За даними Bloomberg, Альянс у червні планує визнати поведінку росії “прямою загрозою” у своєму новому стратегічному документі.

Українські Національні Новини

Політика