chinni-mrts-na-alkogol-napovnyuyut-kisheni-tinovikiv-ekspert

Чинні МРЦ на алкоголь наповнюють кишені тіньовиків - експерт

 • 12285 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Через встановлення мінімальних цін на спирт та алкоголь Уряд фактично дозволяє отримувати гарантовані прибутки тіньовому сектору. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

Він нагадав, що свого часу Уряд скасував державне регулювання цін на соціальні продукти харчування.

"Із прийняттям рішення про відміну державного регулювання цін на соціальні продукти харчування Уряд відмовився від участі в регулювання відносин між споживачами та виробниками. Обґрунтуванням цього кроку було ринкове ціноутворення та дерегуляція", - написав він.

Натомість, Уряд продовжує брати участь в регулюванні цін на спирт, алкогольних напоїв та цукор через встановлення мінімальних оптових та роздрібних цін, зазначив О.Дорошенко.

"І логіка ринкового ціноутворення та дерегуляції в цих галузях чомусь не працює. Значна частина продукції в цих галузях знаходиться в тіні. “Укрспирт”, навіть за оцінками державних органів, виробляє не менше 50% продукції без сплати податків.

Тому й ринок горілки знаходься в тіні, а “налівайки” заполонили наші міста. Через встановлені мінімальні ціни на спирт та алкоголь Уряд фактично дозволяє отримувати гарантовані прибутки тіньовому сектору", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячні штрафи платитимуть ті, хто продаватиме алкоголь дешевше за встановлену мінімалку 

Через зростаюче нелегальне виробництво алкоголю, ціна на цукор в 2017 році впала на 15%, або 2,2 грн, розповів О.Дорошенко.

"Тому коли держава не може створити ринкові умови вона регулює. Але в Україні це завжди відбувається на користь виробників-лобістів", - написав він.

Якщо Кабінет Міністрів планує уникнути державного регулювання, він повинен укладати контракти з виробниками на купівлю цукру за прикладом ЄС, переконаний О.Дорошенко.

"Виробник, в такому випадку, гарантовано продасть продукцію за ціною передбаченою державою. Але якщо ринкова ціна буде вищою за державну, то він може продати цукор на вільному ринку. Тоді виробники будуть мати однакові умови із споживачами. Якщо конкуренція, або низький попит, будуть приводити до зниження ціни на алкогольні напої або цукор, то перевагою цього будуть користуватись усі громадяни. А поки вся гра йде в ворота споживача", - резюмував експерт.

Нагадаємо, востаннє МРЦ на алкоголь в Україні переглянули у вересні минулого року. Сталося це лише через 7 місяців після підвищення акцизів, що на думку експертів, сприяло збагаченню тіньового сектору.

Загалом, МРЦ на спиртне - є наслідком податкового навантаження на виробника. 

Передбачається, що плашка горілки, яка коштує менше встановленого МРЦ – є підробкою, або ж з не сплачені податки.

Разом з цим, виробники нелегального алкоголю не рідко продають свій товар за цінами, не нижчими від МРЦ. У такому разі споживачу варто звертати увагу на можливі відмінності підробленого продукту від оригіналу. 

Українські Національні Новини

Економіка