cholovik-namagavsya-prodati-kilogram-rtuti-na-vokzali

Чоловік намагався продати кілограм ртуті на вокзалі

 • 10198 переглядiв

КИЇВ. 27 листопада. УНН. В Івано–Франківську чоловік намагався продати колбу із ртуттю на вокзалі. Про це повідомили в управлінні з питань цивільного захисту Івано – Франківської ОДА, передає УНН.

"На Привокзальній площі рятувальники і правоохоронці вилучили у чоловіка колбу із ртуттю, яку він хотів продати", - йдеться у повідомленні.

Колбу із ртуттю передали відповідним службам на утилізацію.

Зазначимо, що ртуть – це небезпечні відходи, які підлягають спеціальній утилізації. Нині в Україні ситуація в цій сфері, за оцінками експертів, є критичною. Згідно офіційної статистики, в країні накопичено вже 5 млрд тонн небезпечних відходів.

Експерти переконують, що плачевна ситуація в сфері небезпечних відходів обумовлена ​​безконтрольністю і безвідповідальністю.

Ліцензії на роботу з отрутохімікатами отримують підприємства без належних ресурсів і технологій. Вони беруть гроші за нібито утилізацію небезпечних відходів, проте, не маючи матеріально-технічної бази, викидають їх де доведеться.

Наприклад, нещодавно один з таких утилізаторів вирішив спалити небезпечні відходи просто під відкритим небом в Кропивницькому. 

Перевірити підприємства практично неможливо - в країні діє мораторій на перевірки бізнесу. Саме тому утилізацію небезпечних відходів в Україні називають "паперовою" або віртуальної. Після такої "утилізації" небезпечні відходи опиняються на стихійних звалищах біля річок, лісів і житлових будинків.

У Верховній Раді спробували змінити ситуацію і посилити вимоги для отримання ліцензій. Нардепи з екологічного комітету ВР ще в минулому році підготували законопроект, згідно з яким підприємства повинні будуть проходити обов'язкову перевірку перед отриманням ліцензії. Однак, до цього часу законопроект не прийнятий, а мораторій не знято.

Як повідомляв УНН, за словами експерта Косоурова, 90% утилізаторів отрутохімікатів не витримають перевірок після зняття мораторію. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП