chorniy-kvadrat-i-blacklivesmatter-poshirilisya-na-ves-svit-ale-spitknulisya-na-stolichnomu-dinamo

Чорний квадрат і #BlackLivesMatter поширилися на весь світ, але "спіткнулися" на столичному "Динамо"

 • 47634 переглядiв

Багато користувачів Instagram і Twitter не могли не помітити появи чорних квадратів у своїх стрічках новин, кількість яких зростає

КИЇВ. 3 червня. УНН. Сотні тисяч людей з різних країн усвідомлено публікують картинки у вигляді чорного квадрата, підтримуючи таким чином флешмоб проти расизму і в пам'ять про трагічно загиблого в США афроамериканця Джорджа Флойда, передає УНН.

Флешмоб супроводжується хештегами #BlackLivesMatter (Життя чорних важливі) і #BlackoutTuesday ("Чорний вівторок"). Акція солідарності набрала величезну популярність, і до неї приєдналися найбільш зоряні акаунти по всьому світу. Усе це стало резонансом від подій у США.

Що привело до заворушень в США

До протестів в США призвела трагічна смерть афроамериканця Джорджа Флойда (в кінці травня), яка сколихнула громадськість. Флойд був затриманий в магазині в Міннеаполісі (штат Міннесота) при спробі розрахуватися за покупку фальшивою 20-доларовою купюрою.

Заарештував Флойда білий поліцейський Дерек Шовін, а після - протягом семи хвилин утримував Флойда, притискаючи коліном його шию. Відео з цією подією облетіло всі соцмережі. На ньому чутно, як Флойд говорить поліцейському, що йому важко дихати.

Затриманий афроамериканець після того, що сталося, помер в лікарні. А чотирьох поліцейських, причетних до його затримання, звільнили на наступний день.

Дереку Шовіну вже висунуто обвинувачення у вбивстві.

Чорний квадрат

Акцію з чорним квадратом запустили спочатку топ-менеджери музичних лейблів Джаміла Томас (Atlantic Records) і Бріанна Агеманг (Platoon). Так акція поширювалися на музичну індустрію.

Публікуючи чорні квадрати, музиканти відмовлялися від того, щоб публікувати онлайн-концерти або нові пісні. Замість цього, вони ділилися зі своїми читачами посиланнями на книги про расизм і на кампанії допомоги постраждалим афроамериканцям.

Невдовзі акцію "підхопили" ЗМІ, відомі бренди і спортсмени з усього світу.

Спорт проти расизму

Наприклад, із заявами, що засуджують расизм, виступили колишній захисник "Манчестер Юнайтед" Ріо Фердинанд, боєць MMA Джон Джонс, тенісистка Наомі Осака і багато інших. А в соцмережах "Ліверпуля" з'явилися фото і відео, на яких весь склад команди опустився на коліна, демонструючи таким чином свою солідарність з рухом Black Lives Matter.

Далі, чорні квадрати з'явилися в профілях НХЛ, "Чикаго Буллс", "Мілана".

Чорні профілі опублікували Пауло Дібала ("Ювентус") і Кіліан Мбаппе (ПСЖ). Від "Барселони" виступили Ліонель Мессі і Френкі де Йонг. Те ж саме зробили футболісти Андрес Іньєста і Малком.

Окрім того, чорний квадрат з'явився в профілі УЄФА і головного тренера збірної України з футболу Андрія Шевченка.

Окрім Андрія Шевченка, серед українських спортсменів, на події в США в своєму Instagram відреагував борець, а нині чинний народний депутат від партії "Слуга народу" Жан Беленюк.

"Коли мене запитують, чи стикаюся в Україні з проявом расизму, завжди відповідаю, що ні, хоча в підлітковому віці не оминули й мене різного роду нападки з боку різних маргіналів. Але, це звичайно незрівнянно з тим, що в 21 столітті можемо побачити в країні зі, здавалося б, розвиненою демократією. Не буду тут закликати всіх бути добрішими і т.п., просто констатую факт - за рівнем расизму Україна дасть прикурити США легко, у нас його НАБАГАТО менше!" - написав він.

Неадекватна реакція

Утім, не обійшлося в українському медіа-просторі і без ексцесів. Так, головний редактор сайту столичного футбольного клубу "Динамо" Кирило Крижановський засудив тренера національної збірної Шевченка за підтримку антирасистського флешмобу і дорікнув йому нібито у відсутності реакції на "насильство в Україні".

Свій пост-обурення Крижановський опублікував у Facebook.

"...Як же просто боротися з расизмом в США, проживаючи десь в Лондоні...

Україні - локшину на вуха у вигляді партії з Королевською. США - підтримку і боротьбу за права людини.

Нічого нового ", - написав головний редактор сайту "Динамо", за що був підданий критиці.

"Неоднозначно "хайпонув" на боротьбі з расизмом", - охарактеризували вчинок Крижановського українські ЗМІ.

"А до чого взагалі цей пост? Засуджуєш, що Андрій Шевченко підтримав міжнародний рух проти насильства і расизму? Ти просто підтримуєш расизм? Як зрозуміти це твоє висловлювання?

І який зв'язок того, що Шевченко підтримує рух проти расизму, з незрозумілим висновком про те, що він, виходячи з твоїх слів, не турбується щодо того, що існує насильство в Україні? Хіба підтримка руху проти расизму в США і в усьому світі означає одночасно підтримку насильства в рідній країні?" - відреагував прес-аташе збірної України з футболу Олександр Гливинський.

Офіційно в "Динамо" на інцидент поки не відреагували, а сам Крижановський в коментарях до свого ж посту навіть спробував відмежуватися від столичного клубу, стверджуючи, що висловлював особисту думку, а не думку головного редактора сайту ФК.

Українські Національні Новини

Політика