covid-sertifikati-v-ukrayini-yak-voni-pratsyuvatimut

COVID-сертифікати в Україні: як вони працюватимуть

 • 30994 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Уряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів в Україні. Про те, як вони працюватимуть, розповіли в Мінцифри, передає УНН.

Деталі

COVID-сертифікат - це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19. Документ, як вказано, розробляється з урахуванням міжнародних вимог – EU Digital COVID Certificate Єврокомісії.

Так, з липня Мінцифра спільно з партнерами запустила бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали 2 дози вакцини від COVID-19 на території України. Уже близько 10 тисяч користувачів, як вказано, зареєструвалися. Стати бета-тестувальником можна за посиланням: https://team.diia.gov.ua.

Усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Документ можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі "Дія". А згодом також отримати паперовий у лікаря.

COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в "Дії". Перевірити, чи дійсний сертифікат, можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки.

Доповнення

1 липня в Євросоюзі ввели свідоцтва з проходження вакцинації — так звані “паспорти вакцинації” - для відновлення можливості подорожей усередині блоку.

Україна одна з перших країн, яка розпочала комунікацію із командою ЄС стосовно впровадження COVID-сертифікатів. МЗС України у співпраці з МОЗ та Мінцифри проводить переговори з країнами про взаємне визнання міжнародних сертифікатів. Українські сертифікати вакцинації вже погодилися визнавати Угорщина, Молдова, Туреччина. Також досягнуто відповідної домовленості з Грузією. Після проходження технічної перевірки зі сторони ЄС, як очікується, відбудеться повноцінний запуск функціоналу.

Водночас, Рада ЄС схвалила дозволити в’їзд до Євросоюзу вакцинованим туристам. Однак, України у списку країн, звідки ЄС дозволив приймати туристів, наразі немає.

У МЗС це пояснили так: держави-члени ЄС переглядають перелік третіх країн для вільного в’їзду на територію Євросоюзу раз на два тижні. За той період, коли Єврокомісія здійснювала оцінку, показники в Україні ще перевищували норму. При цьому, зазначили у МЗС, оцінка показників здійснювалась не за останні дні, а за попередні кілька тижнів, коли вони були вищими.

У зовнішньополітичному відомстві вказали, що представництво України при ЄС взаємодіє із європейською стороною задля включення України до згаданого переліку під час його наступного перегляду - за два тижні.

Українські Національні Новини

Політика