cpetsoperatsiya-mi6-shpigun-rosiyanin-dopomig-u-poshukakh-grushnikiv-iz-solsberi

Cпецоперація MI6: шпигун-росіянин допоміг у пошуках ГРУшників із Солсбері

 • 13034 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Як повідомляють джерела у британській розвідці, російські агенти ГРУ, які скоїли замах на Сергія та Юлію Скрипалів, були виявлені завдяки російському шпигуну з кодовим ім’ям Аполло (з англ. Apollo), нещодавно завербованому MI6 у Римі лише за кілька тижнів після атаки в Солсбері, передає УНН з посиланням на Express.

За інформацією видання, попри те що агент Аполло займав посаду в посольстві Росії, його реальна робота полягала в тому, щоб збирати секретну інформацію про НАТО.

Джерела стверджують, що агента завербували після того, як той висловив переконання, що Путін налаштований розпалити конфлікт із Заходом.

Минулого тижня відставний агент MI6 заявив, що Аполло було викрито на початку квітня і доставлено у Британію. Він надавав офіцерам секретної розвідки "широкий спектр рутинної та конфіденційної інформації" про глобальну шпигунську мережу в Москві.

Йому також було показано зображення агентів ГРУ, відомих під іменами Олександр Петров та Руслан Боширов, яких Скотланд-Ярд шукає за підозрою в отруєнні Скрипалів. Аполло назвав розвідці їхні справжні імена та особисті дані.

Хоча росіяни були ідентифіковані ще на ранніх стадіях розслідування, інформація про них була поширена лише минулого тижня.

"Ми знаємо, що вони були в Німеччині, неодноразово у Франції і в Нідерландах. Петров раніше сам відвідував Велику Британію. Ідея полягала в тому, щоб побачити, чи не залишать вони Росію після Солсбері. Ми були готові. Ми сповістили близько восьми країн, але в цей час було прийнято рішення не поширювати червоні повідомлення по "Інтерполу", оскільки деякі країни оприлюднюють ці дані", - розповіло джерело видання.

Як повідомляв УНН, за інформацією британської розвідки, двоє росіян, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною Сергія та Юлії Скрипалів у Солсбері, працювали на російську розвідку.

Українські Національні Новини

Новини Світу