dedali-bilshe-amerikanskikh-tankeriv-zminyuyut-kurs-na-yevropu-cherez-zrostannya-tsin-na-gaz-bloomberg

Дедалі більше американських танкерів змінюють курс на Європу через зростання цін на газ – Bloomberg

 • 34015 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Протягом різдвяних свят число американських танкерів зі скрапленим газом, які тепер тримають курс на Європу, збільшилося на третину на тлі різкого зростання спотових цін на природний газ. Про це повідомило в понеділок агентство Bloomberg, пише УНН.

Деталі

За даними Bloomberg, вже 20 танкерів з американським газом прямують до Європи, в порівнянні з 15 за день до передодня католицького Різдва. Ще 14 суден готові плисти в напрямку Європи і зараз в очікуванні остаточних команд, повідомляє агентство.

Все відбувається на тлі зростання спотових цін на блакитне паливо. Агентство зазначає, що навіть після недавнього обвалу ціни на газ все ще в 10 разів вище, ніж рік тому.

Додамо

Раніше Financial Times повідомила, що судна, що везуть СПГ в Азію, розвернулися в середині маршруту і змінили курс на Європу, так як користувачі там готові платити за газ більше, ніж азіати.

Тоді повідомлялося, що протягом року Китай, Японія і Південна Корея випереджали Європу за поставками СПГ, який використовувався на електростанціях. Тепер же сховища в Азіатському регіоні заповнені і власники суден розвертають їх, для того, щоб заробити на зростаючих цінах на європейському ринку.

За даними видання, на той момент різниця між європейськими та азіатськими цінами на газ досягла максимуму. Так, спотові поставки в Європу оцінювалися приблизно в 48,5 доларів за 1 млн британських теплових одиниць (БТО), тоді як в Азії вони становили 41 долар за мільйон БТО.

Додамо

У Європі кажуть, що "Газпром" штучно створює дефіцит природного газу, зупинивши подачу палива по газопроводу "Ямал-Європа".

На тлі цього біржові ціни на газ в Європі оновили максимум, вперше перевищивши позначку в 2000 доларів за тисячу кубічних метрів, свідчать дані торгів на Лондонській біржі ICE. Це в десять разів вище, ніж на початку минулого року.

Росія звинувачення заперечує.

Українські Національні Новини

Економіка