demarsh-ekspert-poyasniv-napadki-kolomoyskogo-na-minenergo

"Демарш": експерт пояснив нападки Коломойського на Міненерго

 • 13121 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. У бізнесмена Ігоря Коломойського широкий спектр інтересів в енергосекторі країни. Так, експерт з питань енергетики Юрій Корольчук пояснює, чому Президент Володимир Зеленський натякає на те, що уся критика Міненерго йде по каналам Ігоря Коломойського, включаючи голову енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, якого також пов’язують з бізнесменом, передає УНН.

"Коломойський має доволі широкі інтереси у енергосекторі країни. Видобуток електроенергії, газу - через компанію "Укрнафтобуріння", нафти... низка феросплавних заводів, афілійованих з ним. У нього всюди є свій інтерес", - коментує Корольчук.

Однак критика у бік Міненерго – це маніпуляції, говорить експерт.

"Особливо у частині того, що в.о. міністра є людиною бізнесмена Ріната Ахметова, бо вона родом з Донецька. Я вам так скажу: будь-який керівник Міненерго стикнувся би з цією проблемою, навіть якби він жив не у Донецьку, а у Львові, наприклад. Такі заяви - чиста маніпуляція. Буславець на Ахметова ніколи не працювала", - додав Корольчук.

Він звертає увагу на те, що Міненерго здебільшого критикують за енергобаланс, який начебто лобіює інтереси теплової генерації (ТЕС), зокрема - приватних компаній Ахметова. Проте Ковальчук вважає такі тези помилковими.

"Був переглянутий енергобаланс - скільки будуть виробляти АЕС, ТЕС, ГЕС, ВДЕ ("зелена" - ред). І почалося: це в угоду Ахметова і так далі. Але рішення таке КМУ було прийнято не заради Ахметова, а з об’єктивних причин.

Наприклад, ГЕС виробляли менше електроенергії, аніж ТЕС, через брак води. Прийшов дощовий травень-місяць - і вони вирівняли виробництво продукту, а ТЕС - зменшили", - пояснив він.

Водночас, Корольчук, як і решта енергетичних експертів, скаржиться на роботу енергетичного комітету ВР, і його голови Андрія Геруса. 

"При моїй пам'яті так не працював жоден із попередніх керівників комітету. Подейкували, що Олександр Домбровський є людиною Порошенка. Але щоб він так чітко виконував його волю... Ні, такого ніколи не було", - додав фахівець.

Корольчук переконаний, що Коломойський та його оточення здійснюють на президента шалений тиск.

"Мабуть є незадоволення з боку Коломойського та його оточення тим, що пересікаються їхні намагання заробляти на ринку електроенергії. Я б це назвав "чорною міткою" Зеленському від Коломойського і Геруса. Мовляв, якщо їх інтереси не будуть враховані - вони здійснять демарш", - каже експерт.

Нагадаємо, голову енергетичного комітету ВР Андрія Геруса звинуватили у причетності до комерційних "схем" на енергоринку. Відповідну заяву народні обранці направили до Генпрокуратури.

Раніше повідомлялось, що Герус пролобіював імпорт електроенергії з РФ. Голосування в ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня - російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов’язана з Ігорем Коломойським.

Українські Національні Новини

Економіка