demodekoz-mikrosporiya-ta-pedikuloz-u-moz-rozpovili-scho-mozhna-peredati-cherez-obiymi-okrim-tepla-i-lyubovi

Демодекоз, мікроспорія та педикульоз: у МОЗ розповіли, що можна передати через обійми "окрім тепла і любові"

 • 16611 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Через обійми передається тепло, любов і піклування, однак потрібно дотримуватись гігієни рук, оскільки на шкірі можуть жити бактерії і таким чином можна передати також демодекоз, мікроспорію та педикульоз. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Центр громадського здоров’я України, передає УНН.

"Обіймаючи близьку людину, ми передаємо їй наше тепло, любов, піклування та трохи власних мікроорганізмів. У Міжнародний день обіймів хочемо розповісти, чому так важливо ретельно дотримуватися гігієни рук. Мікробіота шкіри — сукупність мікроорганізмів, що її населяють — є надзвичайно різноманітною. Кожна людина має власний набір таких бактерій, які співіснують із нею та приносять немалу користь. Небезпеку становлять мікроорганізми, які потрапивши на поверхню тіла під час контакту з іншою людиною, викликають хвороби шкіри, нігтів та волосся", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через обійми можна передати:

▪️ демодекоз — паразитарне захворювання, яке спричиняє підшкірний кліщ;
▪️ мікроспорію — грибкове захворювання шкіри та волосся, яке викликає Microsporum canis;
▪️ педикульоз — паразитарне захворювання шкіри, викликане вошами.

"Деякі мікроорганізми можуть не викликати захворювання шкіри, але зберігатися на ній деякий час чи навіть розмножуватись, ніяк не проявляючи себе. І тут прихована найбільша небезпека. Якщо шкіра контамінована такими мікроорганізмами, особливо це стосується шкіри рук, людина може переносити їх до будь-якої поверхні, до якої торкається. У цьому випадку руки стають фактором передавання захворювання, навіть якщо ви про це не знаєте", - вказано у повідомленні.

Повідомляється, що через руки можна передати:

▪️ сальмонелу або кишкову паличку — можуть потрапити в організм разом із їжею та викликати гостру кишкову інфекцію;
▪️ золотистий стафілокок — під час контакту його можна перенести на пошкоджену шкіру (мікротріщинки, садна), де він спричиняє місцеве ураження самої шкіри, як, наприклад, фурункул або підшкірний абсцес, або може поширитися через кров і викликати такі тяжкі захворювання як остеомієліт, менінгіт, сепсис;
▪️ SARS-CoV–2 — можна перенести на слизову оболонку очей або носа, що спричинить хворобу COVID-19. Також ви можете перенести його на руки іншої людини, з якою вітаєтесь, через що вона у подальшому захворіє.

Вказано, що запобігти захворюванням можна "миючи руки з милом".

Нагадаємо, люди з резистентним стафілококом помирають на 64% частіше.

Українські Національні Новини

Суспільство