den-zakhisnika-ukrayini-vitaliy-markiv-zakhisnik-yakiy-potrebuye-nashoyi-dopomogi

День захисника України: Віталій Марків – захисник, який потребує нашої допомоги

 • 27758 переглядiв

В Італії на 24 роки засудили українського воїна, який захищав Україну від російської агресії.

КИЇВ. 14 жовтня. УНН. В Італії суд Павії 12 липня цього року засудив українського воїна Віталія Марківа, який виконував свій громадянський обов’язок та захищав Україну від російської агресії, до 24 років ув’язнення за причетність до вбивства громадянина Італії, журналіста Андреа Роккеллі, який загинув у 2014 році під Слов’янськом. "Справа Марків" стала, на думку багатьох, прикладом антиукраїнської позиції, яку так чи інакше періодично демонструють окремі країни чи політичні лідери.

"Ми розцінюємо згаданий суд і його ганебне рішення як очевидне політичне судилище на догоду міжнародній антиукраїнській інтризі, яку веде Москва", - йдеться у заяві Ради зовнішньої політики "Українська призма", яку було оприлюднено після винесення вироку.

Суд присяжних міста Павії 11 жовтня оприлюднив мотиваційну частину вироку Марківу. Вирок містить 176 сторінок.

Судді стверджують, що обвинувачуваний у день (24 травня 2014 року) був на горі Карачун, зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику і мав гарний візуальний контроль залізниці, біля якої у рову загинули італієць-фотограф Андреа Роккеллі та росіянин Андрій Миронов.

На думку суддів, Марків, запідозривши пересування журналістів у напрямку потяга, почав діяти, "стріляючи у все, що рухалося в радіусі двох кілометрів".

"Не змігши сягнути цілі (журналістів) за допомогою автомата Калашникова, він продовжував їх відстежувати через оптичний прилад зброї, інформуючи через свого командира військових ("використовуючи важку артилерію") з метою влучити по таксі, щоб завадити втечі, зупинити та знищити суб’єктів (журналістів) у лісі, де вони сховалися. Потім за допомогою радіопристрою, яким володів Марків, він повідомив війську координати жертв, допомагаючи скерувати вогонь у їхньому напрямку.

Внаслідок тих пострілів французький журналіст Вільям Ругелон отримав поранення в ногу, а для Роккеллі та Миронова вони стали смертельними", - такі події, на думку суду присяжних, розгорнулися під Слов’янськом.

Позиції сторін

Судді відкинули аргументи сторони захисту, назвавши їх такими, що не містять вагомих документальних доказів або свідчень, які б спростовували причетність солдата до інциденту. Свідчення українських військових на процесі названі непевними, суперечливими. Натомість обвинувачення ґрунтувалося на свідченнях італійської журналістки Іларії Морані та французького репортера Вільяма Ругелона, який отримав поранення у стрілянині, під час якої загинув Роккеллі.

Морані заявила, що у травні 2014 року після загибелі Роккеллі вона, перебуваючи біля Слов’янська, чула телефонну розмову з Віталієм Марківим. До бійця зателефонував її колега-фотокореспондент Марчелло Фаучі, який був тоді поруч із журналісткою і знав Віталія ще з часів Євромайдану. Від Морані та Фаучі солдат нібито і дізнався про смерть Роккеллі та попередив італійських друзів-журналістів не їхати до місця загибелі їхнього земляка через високий рівень небезпеки. Марків був саме у пеклі бойових дій, на горі Карачун, де були позиції українських військ.

Саме матеріал Морані, опублікований Corriere della Sera 25 травня 2014 року став наріжним каменем всієї "справи Марківа". В авторському матеріалі журналістка подає вільний виклад розмови, яка нібито мала місце в день загибелі її земляка. Записів розмови немає, але Морані у своїй статті заявила, що "капітан, який координував оборону Слов’янська", сказав: "Зазвичай ми не стріляємо у напрямку міста чи в цивільних, але щойно бачимо якийсь рух, заряджаємо важку артилерію. Так сталося з машиною двох журналістів та перекладача".

Саме її стаття, а точніше викладена в ній (у вільній інтерпретації розмова) привернула увагу правоохоронців та привела слідчих до особи Віталія Марківа. Після затримання Віталія, йому висунули обвинувачення "в умисному вбивстві з міномета фоторепортера Андреа Роккеллі". Пізніше обвинувачення змінили: Віталій став особою, яка, на думку прокурорів, сприяла у вбивстві італійського та російського журналістів (російський журналіст Андрій Миронов загинув разом з італійцем), а саме надала "суттєву матеріальну допомогу". Що саме ховається під цим формулюванням, достеменно не зрозуміло навіть після оприлюднення повного тексту вироку.

"Судді до аргументів захисту не дослухалися. Проти нас – італійська преса. Проти нас – французький журналіст. Проти нас – і росіяни. Це буде процес, де всі – проти нас. Будемо боротися", – заявляв адвокат Раффаеле Делла Валле ще на початку процесу.

Сторона захисту у своїй позиції наголосила, що фоторепортер Ругелон скоріше потерпілий, ніж свідок, а журналістка Морані, намагаючись привернути увагу, могла перебільшити інформацію, яку отримала від військових.

Марків став зручною мішенню, адже знав італійську і тісно спілкувався з італійськими журналістами та має, окрім українського, також громадянство Італії (та навіть, якщо вважати останнє провиною, то такий проступок точно не тягне на 24 роки позбавлення волі).

Сам Марків заперечує свою провину.

Зараз сторона захисту вивчає текст мотиваційної частини вироку. На це у них є півтора місяця. За інформацією УНН, яку надав координатор батальйону ім.Кульчицького (в якому і служив Марків) Андрій Антонищак, Україна найняла одну з найпотужніших адвокатських контор Італії для захисту українського бійця.

Міністерство внутрішніх справ України працює над перекладом вироку й обіцяє докласти зусиль для звільнення нацгвардійця, йдеться на сторінці МВС у Facebook.

Оскарження вироку слід очікувати навесні 2020 року.

Президент Володимир Зеленський доручив МЗС і ГПУ "докласти максимум зусиль" для повернення Марківа. Він навіть запропонував допомогу з проведенням експертизи.

Крім того, Міністерство внутрішніх справ України планує провести власне розслідування. А тим часом загибель журналістів також проводить Служба безпеки й у своїх висновках не бачить причетності до їхньої загибелі Віталія Марківа.

Всіляку підтримку на шляху встановлення справедливості надає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він особисто їздив на слухання справи Віталія.

"24 роки Віталію Марківу — несправедливе і ганебне рішення італійського суду. Воно буде оскаржене. Наш гвардієць і держава Україна не винні у загибелі репортера Роккеллі. Він став жертвою агресивної Росії, яка розв’язала у Слов’янську війну на Донбасі. Боротимемося далі!" — заявив Аваков після оголошення вироку.

Міністр неодноразово наполягав, що питання "справи Марківа" має гостро стояти на порядку денному відносин між Україною та Італією.

Справа ще до початку судового розгляду набула міжнародного резонансу, а вирок був названий "політично вмотивованим, необ’єктивним та упередженим".

"Воно (рішення – ред.) є відвертим вандалізмом проти правди й совісті! Сам хід судового процесу супроводжувався постійними скандалами, пов’язаними з доведенням вини Віталія Марківа. Офіційним Києвом пропонувалось усіляке сприяння в об’єктивному розслідуванні епізодів звинувачення. До цього ж закликала й італійська сторона захисту Віталія Марківа", - заявляли у своєму звернені громадські діячі та дипломати.

А поки апеляція не розглянута — залишається чекати. Але в День захисника України ми можемо вийти на акцію та підтримати Віталія. Організатори Маршу на підтримку захисника України Віталія Марківа запрошують усіх прийти на Михайлівську площу об 11 годині 14 жовтня.

Українські Національні Новини

Політика