depozitna-sistema-zboru-plyashok-angliya-vprovadzhuye-ukrayina-vichikuye

Депозитна система збору пляшок: Англія впроваджує, Україна вичікує

 • 16388 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Англію не влаштовує утилізація відходів на рівні 57% - за допомогою депозитної системи збору пляшок ця країна планує збільшити відсоток переробки сміття, передає УНН з посиланням на місцеве видання Red Brick.

"Ми можемо і повинні взяти на себе більшу відповідальність, щоб пом'якшити шкоду, яку ми наносимо навколишньому середовищу. Нам не потрібно чекати, поки нова депозитна система збору тари стане національною політикою, якщо це станеться, звичайно. Діяти потрібно негайно", - заявив міністр охорони довкілля Англії Майкл Гоув.

Тим часом, Україна поки не поспішає вводити широко використану у всьому світі депозитну систему збору тари. Не перший день у Верховній Раді лежить на розгляді відповідний законопроект, який не передбачає ніяких витрат держбюджету. Але разом з тим, депутати все ніяк не можуть його розглянути.

Нагадаємо, депозитна (заставна) система збору тари успішно діє в Швеції, Німеччині, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, в Норвегії завдяки цій системі збирають 95% тари, в Фінляндії - 93,3%, а в Данії - 89%.

До 2020 року таку систему планує ввести Білорусь.

Довідка. Принцип роботи депозитної системи збору тари полягає в тому, що при здачі тари в спеціальний автомат - він повертає частину грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок здається - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це, в свою чергу, зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах.

Українські Національні Новини

Суспільство