deputati-ne-mayut-spilnoyi-dumki-schodo-dotsilnosti-dobudovi-khmelnitskoyi-aes

Депутати не мають спільної думки щодо доцільності добудови Хмельницької АЕС

 • 10520 переглядiв

КИЇВ. 15 жовтня. УНН. Народні та місцеві депутати не мають спільної думки щодо доцільності добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, передає УНН.

Так, на думку народного депутата від Хмельницької області Ігоря Марчука, проект добудови ХАЕС має свої плюси і мінуси. Ключовими перевагами нардеп вважає приріст виробництва "дешевої" атомної електроенергії, її експорт до країн ЄС та створення додаткових робочих місць.

"Проект з побудови енергоблоків уже частково реалізовано. Нагадаю, що третій енергоблок уже збудовано на 75%, а четвертий - на 15%, а тому як фінансові так і часові затрати на реалізацію цього проекту суттєво скорочені", - аргументує нардеп.

Поряд з цим, Марчук вважає недоцільним будівництво енергоблоків з наступних причин. По-перше тому, що проект є затратним і створює потенційну небезпеку для екології. Крім того, у подальшому енергоблоки вимагатимуть реконструкції, а це – додатковий фінансовий тягар, каже Марчук.

"З огляду на вищевикладене, важко дати однозначну оцінку побудові енергоблоків ХАЕС, адже питання діалектичне. Однак, спільна кропітка робота і системний та комплексний підхід, вважаю, що дозволить вирішити труднощі, які стоять на шляху реалізації проекту з побудови енергоблоків ХАЕС та запобігти навіть потенційним небезпекам", - каже нардеп.

Думку колеги у частині доцільності добудови ХАЕС розділяє народний депутат від Хмельницької області Сергій Лабазюк.

"Чим більше реакторів - тим потужніша буде станція, і тим дешевою буде собівартість електроенергії", - аргументує він.

Коментуючи інформацію про те, що у двох енергоблоках ХАЕС планується встановлювати реактори російського походження, Лабазюк повідомив, що їх можна замінити більш дешевим обладнанням українського чи закордонного виробництва.

У свою чергу, місцеві депутати не проти добудови ХАЕС. За однієї умови – що з проекту приберуть реактори російського походження.

"Кілька років тому піднімалося питання про використання старих російських реакторів. Ми тоді були проти, і тепер своєї думки не змінили. Події на Фукусімі довели, що треба використовувати ректори нових моделей. Держава не повинна витрачати шалені кошти на добудову енергоблоків реакторами з країни-агресора, яка просто хоче спихнути свій непотріб нам", - коментує депутат Хмельницької міської ради Віталій Діденко.

Поряд з цим, колега Діденка - депутат Хмельницької міської ради Віталій Худецький не береться коментувати доцільність добудови ХАЕС. Він вважає, що це мають вирішувати жителі Хмельниччини.

"Свою точку зору мають викласти жителі міста Нетішин, яке знаходиться у зоні ХАЕС. Треба спитати їхню думку шляхом громадського обговорення, і тільки після цього приймати зважене рішення по цьому питанню", - пояснив він.

Схожої позиції депутат Хмельницької обласної ради Олександр Драган.

"Я чув, що ця тема звучала, але щоб це було якесь предметне обговорення на комісіях, сесіях, на якихось депутатських профільних групах - я такого не пригадаю. А саме таким чином це мало б іти", - коментує він.

Нагадаємо, рішення добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС на конструкціях 80-х років прийняв Президент Володимир Зеленський у вересні. За даними ХАЕС, українцям це обійдеться щонайменше у 72 млрд грн (розрахунок станом на 2017 рік), а тривалість будівництва буде 7 років. При цьому за проектом планується встановити російські реактори ВВЕР-1000.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна відкинула звинувачення Мінська у недружніх діях

     • 13101 переглядiв

    За рік кількість безробітних в Україні зросла на 62%

     • 23455 переглядiв