deputati-proponuyut-shtrafuvati-prodavtsiv-alkogolyu-bilya-shkil-na-500-tis-grn

Депутати пропонують штрафувати продавців алкоголю біля шкіл на 500 тис. грн

 • 14023 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9065 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення шкідливого впливу на здоров'я молоді від вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів і посилення відповідальності за порушення у цій сфері", ініційований нардепом Андрієм Павелком, передає УНН із посиланням на дані парламентського сайту.

Серед співавторів вказаного документу такі народні депутати, як Сергій Березенко, Артур Палатний, Денис Силантьєв, Володимир Шкварилюк, Василь Амельченко та Ярослав Маркевич.

Законопроектом, серед іншого, пропонується посилити відповідальність за продаж алкоголю і тютюну неповнолітнім.

Так, нардепи запропонували ввести заборону на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у місцях торгівлі, що розташовані менше ніж за 200 метрів від будівель, в яких розташовуються заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної, фахової передвищої, спеціалізованої освіти всіх типів і форм власності, якщо площа таких місць торгів становить менше ніж 40 квадратних метрів.

За порушення цієї заборони законотворці запропонували карати українських підприємців штрафом обсягом 500 тис. грн.

Також у ВР запропонували у понад сто разів підвищити штрафи за продаж пива та алкоголю неповнолітнім.

Йдеться про штраф обсягом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 неоподаткований мінімум доходів громадян становить 17 грн).

На сьогодні ж розмір такого штрафу, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, становить від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нардепи переконані, що ухвалення законопроекту дозволить зменшити споживання алкогольних та тютюнових виробів, особливо серед молоді, що поступово призведе до покращення здоров’я населення.

"Прийняття даного законопроекту створить дієвий важіль для регулювання відносин щодо реалізації алкогольних та тютюнових виробів", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Українські Національні Новини

Політика