deputaty-vr-rozghlianut-zakonoproekt-yakyi-zarakhovuie-naftu-ta-hazovyi-kondensat-do-pidaktsyznykh-tovariv-z-nulovoiu-stavkoiu

Нафту та газовий конденсат хочуть віднести до підакцизних товарів

 • 19208 переглядiв

Законопроект планує віднести нафту, нафтопродукти та газовий конденсат до підакцизних товарів з нульовою ставкою акцизного податку, а також включити деякі розчинники до підакцизних товарів зі ставкою 245 євро за 1000 літрів.

Верховна Рада найближчими днями планує розглянути у першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо запровадження системи контролю за обігом нафти, газового конденсату та розчинників" , у якому планується віднести нафту та нафтопродукти, а також природний газовий конденсат до підакцизних товарів із нульовою ставкою акцизу. Про це пише УНН з посиланням із посиланням на порядок денний засідання ВР.

Деталі

Згідно з законопроєктом, планується віднести нафту та нафтопродукти, а також природний газовий конденсат до підакцизних товарів із нульовою ставкою акцизу. Також до підакцизних товарів планується віднести деякі розчинники зі ставкою 245 євро за 1000 л та із можливістю застосування податкових векселів.

Доповнення

Законопроект був внесений 06.11.2023.

Про нього раніше повідомляв народний депутат України Ярослав Железняк.

Законопроект складний в реалізації, тому майже 3-и місяці тривала робота над ним. Сподіваюсь далі буде швидше

- написав нардеп

Головні новації у законопроєкті це:

1. Віднесення нафти та газового конденсату до підакцизних товарів із нульовою ставкою акцизу.

2. Розширення переліку розчинників, які відносяться до підакцизних товарів та інструменту векселів для них.

3. Вдосконалення система відстеження руху пального.Мета цього законопроєкту - боротьба із незаконним обігом пального та із "чорним" неякісним пальним.

Нагадаємо

Уряд схвалив законопроект щодо поступового підвищення ставок акцизного податку на паливо та алкогольні напої до мінімальних рівнів ЄС, з очікуваними додатковими надходженнями 1,6 млрд грн на місяць від продажу пального та 4,5 млн грн на місяць від продажу проміжних продуктів у 2024 році, спрямованими на підтримку сектору безпеки та оборони країни.