derzhavni-organi-ne-mozhut-znayti-vlasnika-taboru-ray-u-karpatakh

Державні органи не можуть знайти власника смертельно небезпечного табору "Рай у Карпатах"

 • 9094 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Управління ДСНС України в Івано-Франківській області не змогло встановити власника дитячого табору "Рай у Карпатах". Про це у відповідь на запит УНН повідомили у регіональному управлінні.

В управлінні підтвердили, що дитячий заклад функціонує без жодного дозволу. Але встановити власника нелегального бізнесу місцевій владі не вдалося.

"Встановити суб'єкта господарювання, що здійснював господарську діяльність у дитячому таборі, управлінням не було можливим", - запевняють у ДСНС.

Також пожежники переконують, що оскільки табору "Рай у Карпатах" немає в жодному офіційному реєстрі, перевірити його планово неможливо, позапланово - також.

У відомстві посилаються на ст.6 ЗУ "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", який начебто забороняє ДСНС проводити позапланові перевірки, якщо на заклад ніхто не поскаржився і якщо досі там ніхто не загинув.

Принагідно зазначимо, що минулого року уряд зняв мораторій на перевірки пожежної безпеки у дитячих закладах, тож ніяких перешкод для перевірки ДСНС не має бути. Таке рішення Кабмін прийняв після масштабної пожежі в одеському дитячому таборі “Вікторія”, внаслідок якої загинуло троє дітей. На лаві підсудних зокрема опинився й посадовець ГУ ДСНС в Одеській області.

Попри це у ДСНС вважають, що діють згідно із законом.

"ДСНС не вбачає у діях посадових осіб управління порушень вимог законодавства у сфері державного нагляду (контролю)", - переконані в управлінні.

Раніше УНН повідомляв, що дитячий табір “Рай в Карпатах” (урочище Запідок, Івано-Франківська область) щороку приймає сотні дітей як з України, так і з-за кордону. Разом з тим, опубліковані редакцією світлини свідчать щонайменше про сумнівний стан пожежної безпеки та недотримання санітарних норм.

Відсутність контролю з боку державних органів може пояснюватися тим, що табір організовують самі місцеві чиновники, зокрема депутат Верховинської райради від партії “Воля” Ольга Соломійчук.

Водночас, на відміну від ДСНС, Держпродспоживслужба знайшла спосіб перевірити табір після інформації у ЗМІ. Відомство підтвердило, що жодних доволів на функціонування заклад не мав, тож виписало припис про заборону подальшої діяльності.

Втім, в самому таборі заявляють, що вже наступного літа знов прийматимуть дітей. Вартість путівки – від 4 тис. грн за особу. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП