derzhavnu-ipoteku-tsoho-roku-vzialy-blyzko-2300-rodyn-tretyna-z-nykh-pid-7percent

Державну іпотеку цього року взяли близько 2300 родин, третина з них - під 7%

 • 105414 переглядiв

З початку 2024 року українці взяли майже 2300 кредитів на квартири та 50 на приватні будинки на загальну суму майже 4 мільярди гривень за програмою "єОселя".

Українці з початку року взяли майже 2300 іпотечних кредитів на квартири та 50 на приватні будинки на майже 4 мільярди гривень за державною програмою "єОселя", причому кожен четвертий кредит - на житло першого продажу, пише УНН з посиланням на Мінекономіки.

Від початку цього року українці взяли кредити за програмою "єОселя" на майже 4 млрд грн. 2 300 українських родин придбають квартири, 50 родин - приватні будинки. Третина з них взяли кредити за умовами масової іпотеки - під 7%, що є доступною для всіх українців, які не мають власного житла або потребують покращення житлових умов. Кожен четвертий з тих, хто отримав кредит з початку цього року, придбав житло так званого першого продажу - готового або в такого, що будується. Це позитивно впливає на сферу житлового будівництва та суміжних галузей, стимулюючи їх розвиток

- сказала заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Деталі

Як вказано, загальна сума виданих іпотечних кредитів за 2024 рік - майже 4 млрд грн. Від початку дії програми кредити вже отримали 8670 родин на 13,3 млрд грн.

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою "єОселя" 234 кредити на 388 млн грн, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 110 військовослужбовців та силовиків, 16 педагогів, 23 медики та 10 науковців;
  • кредити під 7% отримали 61 українець без власного житла, 4 ВПО та 10 ветеранів.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (160 кредитів) та у забудовника (56). Також 18 українців взяли кредити на купівлю квартири в будинку, який будується.

Найбільше іпотечних кредитів взяли жителі:

  • Київської області - 62;
  • міста Києва - 39;
  • Львівської області - 21;
  • Одеської області - 17;
  • Івано-Франківської області - 16.

Доповнення

Скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови. Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших категорій - учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян - ставка іпотеки становить 7%.

Програма "єОселя" почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифри та ПрАТ "Укрфінжитло". Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank та Банк Кредит Дніпро.