derzhdep-ssha-my-ne-u-zbroinomu-konflikti-z-rf-a-tse-te-shcho-vymahalosia-b-shchob-amerykanski-litaky-perebuvaly-v-nebi-nad-ukrainoiu-dlia-protystoiannia-atakam

Держдеп США: ми не у збройному конфлікті з рф, а це те, що вимагалося б, щоб американські літаки перебували в небі над Україною для протистояння атакам

 • 26452 переглядiв

Сполучені Штати розуміють прагнення України отримати підтримку у сфері протиповітряної оборони, але не збираються вступати у прямий збройний конфлікт з росією, залишаючись при цьому повністю відданими обороні України шляхом надання систем протиповітряної оборони та іншої військової допомоги.

У США розуміють логіку заяв Президента України Володимира Зеленського про спільний захист партнерами території Ізраїлю від атак Ірану, при цьому відносини з Україною та Ізраїлем зовсім інші. Водночас "ми не у збройному військовому конфлікті з росією", а це саме те, що потрібно було б, щоб американські літаки перебували в небі над Україною для відбиття атак, і США не збираються бути у прямому збройному конфлікті із росією, тим не менш повністю віддані захисту України. Про це під час брифінгу 16 квітня заявив спікер Держдепартаменту США Метью Міллер, пише УНН.

Деталі

"По-перше, я бачив коментарі президента – я дуже розумію, звідки він йде. Я очікую, що президент будь-якої країни, яка зазнає таких різких атак, шукатиме будь-який можливий спосіб захистити свій народ. Цілком це розумію", - сказав Міллер у відповідь на запитання про коментарі Президента Зеленського, у яких він ясно дав зрозуміти, що тепер ми можемо побачити, як єдність може працювати по-справжньому, на сто відсотків, і як майже сто відсотків "шахедів" та ракет можна перехопити.

"По-друге, я думаю, важливо наголосити на контексті, у якому ми маємо зовсім інші відносини з Україною та Ізраїлем, оскільки наші відносини з Ізраїлем нараховують десятиліття і – з погляду партнерства в галузі безпеки", - зазначив речник Держдепу.

Він зауважив, що Ізраїль є потужним союзником США поза НАТО. "Україна просто перебуває в іншому становищі: ми не мали такої угоди з ними за кілька місяців до цього конфлікту. Але після цього конфлікту ви бачили, як ми постачаємо їх обладнанням, необхідним для самооборони, і це, звичайно, включає системи ППО, системи Patriot та інші системи ППО, які ми або надали українській армії самі або ми залучаємо з інших країн-партнерів і союзників по всьому світу, щоб вони могли захистити себе. І велика частина причин того, що вони змогли успішно захищатися від шквалу за шквалом російських атак, полягає в тих системах протиповітряної оборони, які ми надали", - вказав Міллер.

Ви маєте рацію в тому, що ми не у збройному військовому конфлікті з росією, а це те, що вимагалося б, щоб американські літаки перебували в небі над Україною, щоб протистояти атакам росії. І ми не збираємося бути у прямому збройному конфлікті із росією. Президент Сполучених Штатів… дав це дуже ясно зрозуміти. Я думаю, що в інтересах американського народу не допустити прямого збройного конфлікту між Сполученими Штатами та росією, тому що ми не хочемо Третьої світової війни

- наголосив Міллер.

"Тим не менш, ми повністю віддані захисту України. Ми довели це за останні два роки; президент довів це, надавши американську підтримку. І якщо ви хочете поставити питання про те, що ще ми можемо зробити, це питання слід поставити Конгресу Сполучених Штатів, тому що ми маємо додатковий законопроект про витрати, який дозволить нам надати більше обладнання, включаючи більше систем ППО. Україні, що їм дуже потрібно, і ми сподіваємось, що законопроект буде ухвалено", - підсумував речник Держдепу.

16.04.24, 09:11 • [views_0]