derzhkomteleradio-ne-pustiv-dvi-knigi-z-propagandoyu-iz-rosiyi

В Україну не пустили дві книги з пропагандою із Росії

 • 25211 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Держкомтелерадіо запобіг розповсюдженню ще двох антиукраїнських видань з території держави-агресора. Про це повідомила прес-служба комітету, передає УНН.

"Експерти визнали, що у книзі Олени Качур, розрахованій на дитячу читацьку аудиторію, присутні ознаки пропаганди держави-агресора та звичної вже для російських пропагандистів практики фальшування історії Київської Русі, невизнання Української держави. Крім того, в романі Чингиза Абдуллаєва під виглядом світоглядних дискусій головних героїв пропагується антиукраїнська політика держави-агресора, спрямована на ліквідацію незалежності України, виправдовується агресія Кремля проти національно-визвольних рухів у країнах Східної Європи та, зокрема, України", - йдеться у повідомленні.

Держкомтелерадіо відмовив ТОВ “Якабу Трейд” у видачі дозволу на ввезення з території держави-агресора книги Олени Качур “Московский Кремль” (видавець — ТОВ “Манн, Иванов и Фербер”, м. Москва) у кількості 10 тис. примірників. Также не надано дозволу ТОВ “Форс Україна” на ввезення книги Чингиза Абдуллаєва “Симфония тьмы” (видавець — ТОВ “Издательство “Эксмо”, м. Москва) у кількості 2 тис. примірників.

Відповідно до Закону України «Про видавничу справу», видання, що містять інформацію щодо порушення суверенітету і територіальної цілісності України, не можуть розповсюджуватись на території української держави.

Починаючи з 22 травня 2017 року Держкомтелерадіо зареєстрував 48 відмов у видачі дозволів на підставі негативних висновків експертної ради на предмет невідповідності критеріям дозволеної до розповсюдження на території України літератури.

Нагадаємо, з січня 2017 року діє закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. До "чорного списку" потрапляють видання, які за своїм змістом мають на меті:

  • ліквідацію незалежності України,
  • зміну конституційного ладу насильницьким шляхом,
  • порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади;
  • пропагують війну, вчинення терористичних актів;
  • пропагують комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку;
  • розпалюють міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу;
  • посягають на права і свободи людини;
  • пропагують державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України;
  • використовують шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

Раніше повідомлялося, що Держкомтелерадіо вимагає від РНБО санкцій проти видавців з РФ.

Українські Національні Новини

Суспільство