derzhsubsidiyi-inozemnim-kinematografistam-pid-chas-stvorennya-filmiv-v-ukrayini-povertayutsya-zelenskiy-pidpisav-zakon

Держсубсидії іноземним кінематографістам під час створення фільмів в Україні повертаються - Зеленський підписав закон

 • 25864 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до ст. 11 закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо усунення технічних та логічних неузгодженостей" №1985-IX, який парламент підтримав 17 грудня минулого року. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу глави держави.

Деталі

Як йдеться у повідомленні, документ дасть змогу розблокувати реалізацію низки прав іноземних суб'єктів кінематографії, зокрема права на отримання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених під час виробництва фільму на території України.

"Це сприятиме залученню іноземних інвестицій в Україну, створенню нових робочих місць, підвищенню професійного рівня українських фахівців у цій галузі, міжнародній співпраці кінематографістів, розвитку інфраструктури й туризму", - йдеться у повідомленні преслужби.

Нагадаємо

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ усуває технічні помилки, допущені під час внесення змін до закону про державну підтримку кінематографії в Україні щодо надання державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, яких зазнав іноземний суб'єкт кінематографії під час виробництва (створення) фільму в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Довбуш”, “Мавка. Лісова пісня” та “Я, „Побєда“ і Берлін”: найочікуваніші українські фільми 2022 року

Додамо, що перший документ, який мав врегулювати питання так званих кешрібейтів для іноземних кінематографістів, набрав чинності ще 2019 року. Однак він містив низку технічних неточностей.

Виробники, за умов дотримання низки вимог, зможуть отримати відшкодування 25 % загального обсягу кваліфікованих витрат (платежів), наприклад, заробітна плата працівникам – акторам чи працівникам знімальної групи (які є резидентами України) або інші витрати, безпосередньо пов’язані з виробництвом фільму, який виробляється на території України.

Українські Національні Новини

Політика