detali-spravi-tarpana-vartist-norvezkikh-trub-dlya-glibokovodnogo-vipusku-zavischili-priblizno-u-6-raziv

Деталі справи Тарпана: вартість норвезьких труб для "Глибоководного випуску" завищили приблизно у 6 разів

 • 193156 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Ціна на поліетиленову трубу, яка закуповувалася компаніями ексдепутата одеської міськради Руслана Тарпана для будівництва системи стічних вод “Глибоководний випуск”, завищувалася майже у 6 разів. Такого висновку дійшли слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Одеській області, передає УНН.

Деталі

За результатами проведення комплексної судової товарознавчої та економічної експертизи, судовими експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз було визначено, що орієнтовна ринкова вартість труби (поліетиленової РЕ 100, SDR 33 діаметром 2000мм) станом на грудень 2010 року становила близько 49000-52000 грн/м.

Водночас, як повідомили слідчим у компетентних органах Королівства Норвегії, звідки компанії Тарпана і закуповували трубу, на той час вона коштувала лише 7900 грн/м, про що компаніям Тарпана було достеменно відомо.

Наразі для дослідження обставин такого завищення ціни, згідно Ухвали Київського районного суду Одеси, слідчим надано тимчасовий доступ до вантажно-митних декларацій, договору доручення на надання митно-брокерських послуг для перевезення труби, договору на транспортно-експедиторські послуги та послуги транспортно-вантажного термінала, а також інших документів, що пов'язані з реалізацією договору поставки поліетиленової труби з Норвегії до України.

Додамо

Раніше слідчі повідомили, що лише на пластикових трубах для “Глибоководного випуску” ОЗГ на чолі з Тарпаном привласнила понад 82 млн грн з бюджету України.

Загалом же, на будівництві “Глибоководного випуску” компаніям Тарпана вдалося легалізувати понад 200 млн грн, попередньо привласнених з бюджету, вважають правоохоронців.

Нагадаємо

Будівництво проекту “Глибоководний випуск” стартувало понад 10 років тому. Сам проект мав на меті покращити екологічний стан Чорного моря та не допустити екологічної катастрофи. За державні кошти його будували компанії колишнього одеського депутата Руслана Тарпана, однак випуск не добудували, а бюджетні кошти були розкрадені.

За цим фактом відкриті кримінальні провадження. В одному з них, згаданий вище ексдепутат Одеської міськради Руслан Тарпан має статус підозрюваної особи.

В Україні він оголошений у розшук та заочно арештований. Тут йому може загрожувати до 12 років ув’язнення.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП