detsentralizatsiya-bilshist-gromadyan-ne-vidchuli-zmin-vid-zrostannya-dokhodiv-mistsevikh-byudzhetiv-opituvannya

Децентралізація: більшість громадян не відчули змін від зростання доходів місцевих бюджетів – опитування

 • 11998 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Більшість українців вважають, що після впровадження на державному рівні реформи децентралізації в 2015 році і збільшення внаслідок цього доходів місцевих бюджетів на сьогодні не відбулося жодних змін від використання таких коштів, передає УНН з посиланням на результати дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Так, за результатами дослідження, з думкою про те, що після впровадження на державному рівні реформи децентралізації в 2015 році і збільшення внаслідок цього доходів місцевих бюджетів на сьогодні не відбулося жодних змін від використання таких коштів погодились 47% респондентів.

Ще 27% опитаних відчули певні зміни на краще, а 12% переконані, що зміни відбулися, але лише на гірше. 14% опитаних не змогли визначитися з відповіддю.

Повідомляється, що більше за інших результати реформи відчули громадяни центральних регіонів (31%), а жителі Східної України таких змін не побачили (54,5%).

Водночас, відповідно до оприлюднених матеріалів, якщо порівняти дані 2020 року з результатами минулих опитувань, то можна побачити, що у період з 2016 по 2018 роки було більше громадян, переконаних у незмінності ситуації (61–67%), і менше тих, хто відчув позитивні зміни (16–18%).

Українці, що відчули покращення, найбільше згадували про якість доріг (61%), благоустрій та санітарний стан біля будинків (27%), поліпшення умов для проведення дозвілля (23%), роботу міського транспорту (23%) та роботу житлово-комунального господарства.

Загальнонаціональне дослідження було проведено з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв УНН, раніше голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що реформа децентралізації наближається до свого завершення.

Українські Національні Новини

Політика