didenko-na-daniy-moment-vibori-na-donbasi-nemozhlivi

Діденко: на даний момент вибори на Донбасі неможливі

 • 10306 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Новий голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко заявив, що на даний момент вибори на Донбасі неможливі. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Фокус", передає УНН.

"Чи можливі вибори на Донбасі взагалі? На мою думку, на даний момент - ні. Щоб їх там провести, необхідно забезпечити безпеку. Україна повинна взяти під контроль державний кордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести. Зеленський відкрито говорить, що вибори під дулами автоматів не відповідатимуть стандартам. Крім того, необхідно законодавчо врегулювати це питання", - сказав Олег Діденко.

Голова ЦВК нагадав, що зараз в Україні діє закон про правовий режим на тимчасово окупованих територіях, в якому чітко сказано, що вибори на тимчасово окупованих територіях не проводяться.

"Щоб хоча б теоретично говорити про проведення виборів на цих територіях, потрібно прийняти інший закон. Це компетенція Верховної Ради. Які вона пропише процедури, що передбачить, поки прогнозувати складно", - розповів Олег Діденко.

Голова ЦВК додав, що навіть якщо закон приймуть, але на території не буде забезпечена безпека - ЦВК не зможе там працювати. Але навіть якщо вирішать питання безпеки - не бачить можливості одночасного проведення місцевих виборів з виборами на Донбасі.

"Теоретично я такої можливості не виключаю. Практично - не бачу. По-перше, треба розуміти, про які терміни ми говоримо. Чи буде завершена реформа адміністративно-територіального устрою? Яким чином буде проходити процес деокупації територій? Все це залежить від швидкості проходження законопроектів, від внесення змін до Конституції. Якщо реформу не проведуть, місцеві вибори відбудуться в жовтні наступного року", - додав Олег Діденко.

Нагадаємо, новий голова ЦВК назвав умови проведення виборів на окупованих територіях.

Українські Національні Новини

Політика