direktor-skhidnoyevropeyskogo-tsentru-monitoringu-pozhezh-v-ukrayini-nemaye-sistemi-borotbi-z-lisovimi-pozhezhami

Директор Східноєвропейського центру моніторингу пожеж: в Україні немає системи боротьби з лісовими пожежами

 • 13219 переглядiв

Україні потрібні лісові пожежні

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Кількість пожеж в Україні збільшується в геометричній прогресії, а через зміну клімату, гасити їх ставати все важче і важче. З якої причини найчастіше виникають пожежі? Як з ними боротися? Які програми для їх запобігання створювати? І як не влаштувати пожежу під час шашликів? Відповіді на ці та інші питання дав професор Національного університету біоресурсів і природокористування України, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев в інтерв'ю УНН.

- В цьому році було багато пожеж, це пов'язано зі змінами клімату чи є й інші чинники?

В Україні впав рівень головних річок, таких як Дніпро, Десна та інші на 5 і більше метрів. Також впав рівень грунтових річок, відповідно настала посуха, взимку не було снігу. Засуха настала вже в лютому, тоді почалися і перші пожежі - невеликі, але по всій країні. Ця посуха наростала в лютому, березні. Перший великий пожежа сталася ще 27 березня в Чорнобилі - 800 га. І вже 3 квітня почалися грандіозні пожежі. Це пов'язано в першу чергу з посухою, зазвичай така посуха формується в серпні, ніколи не було в березні і квітні посухи. Мало того, що посуха, так ще і пожежні служби в той період були на «консервації». Вважається, що пожежний сезон починається 1 квітня, вони поступово починають готуватися. Реальна пожежна небезпека у нас починається 20 квітня, фактично на місяць раніше почався пожежонебезпечний сезон плюс посуха. Крім того, ця пожежа, він розвинувся так сильно, тому що таких вітрів у нас не було ніколи. Тобто, три фактори: посуха, раніше початок пожежної небезпеки і сильний вітер - 40 км / год. Ніхто до цього не був готовий.

- Скільки за рік в Україні приблизно відбувається ландшафтних пожеж?

У 80-х під час лісових пожеж згоріло 3 тисячі гектарів за рік, в 90-х - 5 тисяч гектарів, в 2000 - 10 тисяч, 2020 року - у нас ще рік не закінчився, але у нас вже є більше 100 тисяч згорілих гектарів лісу . За сільгосп полях у нас стабільно згорає від 300 тисяч гектарів. У 2016-2017 - 500 тисяч гектарів, 2014 року - 1 млн гектарів. Так, що згорає від 300 тисяч до 1 млн гектарів щорічно.

- Тобто, можна сказати, що з кожним роком збільшується кількість пожеж?

Збільшується і збільшується в геометричній прогресії, ось що саме насторожує.

- Що найчастіше буває причиною ландшафтних пожеж: людський або природний фактор?

У більшості випадків це людський фактор. У лісах - це туристи та відвідувачі лісу, і пожежі з полів. Основна причина пожеж в Україні - це пожежі на сельхоз землях. Якщо зайти на сайт ГСЧС, то можна побачити, як пожежники щодня гасять стерню. Як це виходить: фермер прибрав пшеницю, фермер спалює стерню, щоб переорати на осінь. Штрафи зараз підняли до 150 тисяч гривень за підпал сільгосп полів, відповідно це призвело до того, що палять, але не контролюють. Підпалили і втекли. Ось ці пожежі заходять в ліси і досягають катастрофічних розмірів. Пам'ятайте, пожежа в Луганській області - 8 тисяч гектар згоріло, 6 загиблих, а все почалося з того, що фермер вирішив почистити свою ділянку. Те ж саме в Чорнобилі і Житомирській області. Тобто, основна причина - неправильне ведення сільського господарства. Друга причина - це недопалки, відвідувачі лісу з шашликами, транспорт, інше.

- А як щодо природного фактора, наприклад початку пожежі через блискавку?

Одинично буває, але це до 3% від усіх ландшафтних пожеж. 97-99% - це люди.

- Чи розробляються кампанії з популяризації правил поводження з вогнем в лісах?

Лісники на своїх територіях в своїх лісах цим займаються. На трасах і в лісах є заклики: «Збережи ліс», «Не підпалюй ліс», «Будь обережний з вогнем». Такі заклики скрізь є. Це планові заходи, які лісове господарство обов'язково виконує. Але, очевидно, що зараз цього недостатньо. Це не допомагає, це не працює.

- В інших країнах випускали серію мультиків, коміксів для дітей, в яких розповідали про правила поводження з вогнем. Є в Україні щось подібне?

У кожній країні є такий герой, найвідоміший Smokey Вear - це американський димний ведмежа. Він заснований на реальній історії, коли йшов лісова пожежа, і мати рятувала ведмежат, і вона загасила його закидавши землею. Пожежні це побачили, і виник цей образ. Цей Smokey Вear став символом лісової служби США, і на ньому виросли цілі покоління американців. В інших країнах також є свої символи. В Україні ми пропонуємо і розробляємо, що це буде лелека з відром - український символ. Ми хочемо таку компанію провести і шукаємо донорів. Держава грошей не дасть на ці цілі, може бути Європейський Союз або якісь міжнародні організації. Такий бренд потрібно зробити і показувати дітям, воно добре працює на дітях. Якщо вони бачать таке в дитинстві, потім вони виростають і пам'ятають цей символ.

- Виходить, що концепція є, а фінансування немає?

Так, ми вже готові запустити національну кампанію.

- Яка ситуація в світі і Європі з лісовими пожежами, збільшується чи там їх кількість?

У Європейському Союзі відбувається відтік населення з сільської місцевості, відповідно поля не обробляються, заростають травою і лісом і, відповідно, кількість пожеж збільшується, які з полів також перекидаються на ліси. Але, в ЄС не випалюють поля, це заборонено, а пожежі виникають також з вини людей. Також їх клімат набагато більш екстремальний, якщо говорити про Іспанію, Португалію, Грецію, Італію та, відповідно, пожежі, які у них загасити неможливо, протягом двох годин, він стає неконтрольованим. У нас в 2020 році був єдиний випадок, коли пожежа йшов зі швидкістю 40 км / год, а там може бути до 100 км / год, при такому вітрі літаки працювати не можуть. Крім цього, там є гори, а в горах немає доріг, рельєф нерівний, через це кількість пожеж також зростає через зміни клімату та погіршень умов.

- Чи є різниця в світовому, європейському та українському підходах до запобігання і боротьби з пожежами?

Є. У нас залишилася радянська система в незмінному стані, вона була непогана, але вона була розрахована абсолютно на безпечні пожежі: повільні і слабкі. Наша лісова охорона зіткнулася з катастрофічними пожежами і дуже швидкими. Раніше, пожежа рухався зі швидкістю 3-4 км / год, немає проблем його наздогнати і згасити, зараз він рухається 20-25 кілометрів - це вже серйозна швидкість. До цих пожеж ця радянська система абсолютно не готова. Найкраща система в Америці (США, - ред.), Європа - підтягується з точки зору того, що вони знають де саме він може виникнути, і як швидко вони можуть мобілізувати туди сили. У нас все це або в зародковому стані або навіть предзачаточном, потрібно розробляти нові підходи на основі інформаційних технологій.

Мене запросили в екологічний комітет ВР для того, щоб ми розробили національну систему управління ландшафтами. Ми зараз формуємо групу - 7 осіб під керівництвом німецького фахівця - Йохана Георга Голдамера. Він директор Глобального центру моніторингу пожеж з Фрайбурга, Німеччина. Ми сподіваємося до грудня представити парламенту і Міністерству навколишнього середовища стратегію створення національної системи управління ландшафтними пожежами. Вона буде ставитися до всіх землях - ліси, поля, торфовища. Вона буде охоплювати всю територію. До реалізації цієї системи потрібно йти довго, тільки, щоб лісників навчити - їх 42 тисячі, може піти рік або два. Потрібно вчити попереджати і тушкувати великі пожежі фермерів, ГСЧС, добровільні пожежні команди, поліцію. Всі вони повинні бути навчені по одній системі. Якщо уряд підтримає, то через кілька років будемо на рівні Європейського Союзу або навіть вище. Вони не думають про створення Національної системи, у них відомча система - одні за лісу відповідають, інші за поля, треті за будинки. Ми говоримо, що повинна бути єдина система.

Проблема в тому, що відомства не люблять міняти підхід, ГСЧС дуже складна структура, у них хороша система, яка розрахована на охорону і порятунок людей, і майна. ГСЧС абсолютно не має досвіду роботи в лісах. У них для міста хороша система, їм треба добудувати систему для ландшафтів. Але, чи погодиться з цим ГСЧС. Будемо проводити круглі столи, представляти цю концепцію, вислуховувати зауваження, вносити зміни.

- Пожежі в Чорнобилі, Житомирській та Луганській областях гасили дуже довго, чи не пов'язано це з недостатнім технічним забезпеченням ГСЧС?

Чи не технічним забезпеченням. Офіцер ГСЧС готується як бакалавр або магістр. Магістр готується 5 років, і випускається офіцер, який вміє гасити всі види пожеж: нафта, газ, квартири, промислові приміщення, базари. На лісові пожежі у них дві години - одна лекція за все 5 років і одне практичне заняття. Їх просто не вчать цьому, наша ідея в тому, щоб університети мали спеціалізацію по лісових пожеж, і мали підрозділи лісових пожежних. У них хороші системи зв'язку, організації, управління, стратегії, тактики, але це все для міста.

- Чи робляться на даний момент якісь кроки для впровадження такої навчальної програми?

Ми вже два роки пробуємо ввести таку спеціалізацію в навчальну програму, але поки не працює. Коли ГСЧС працює на великій пожежі, за законодавством вони допомагають лісникам, що не організовують. Якщо надзвичайна ситуація, вони беруть під свій контроль. Але, навіть на Чорнобильському пожежі не було оголошено вчасно надзвичайна ситуація, і керували всім лісники. Але, хто такі лісники? Це інженера втішного господарства, вони вміють посадити ліс, виростити ліс і продати ліс, але вони не вміють боротися з великими пожежами. Пожежних лісових в теперішній час немає, а на лісові пожежні станції працюють сільські жителі, які на сезон з квітня по жовтень зараховані пожежниками сторожами в лісництва, ніякого навчання вони не проходять. Чому вигоріла така велика територія в Чорнобильській зоні, Житомирській та Луганській областях, тому що немає системи боротьби з лісовими пожежами, цього ніхто не навчений.

На гасіння пожежі завжди повна плутанина. Хто керує? Керує штаб, в штабі 7 осіб, немає єдиноначальності, немає пронозірованія. У нас 3 тижні прасували літаками зону відчуження, витратили 150 млн гривень на гасіння. Літак - це підтримка наземних сил, це додатковий засіб, але так як там Чорнобиль, радіація на лінії вогню, там немає доріг, використовували літаки, але не в одному документі ГСЧС немає такого поняття як тактика гасіння лісової пожежі, стратегія гасіння лісової пожара.Тушілі так довго, так як немає підготовлених керівників гасіння великих лісових пожеж. Ми пропонуємо підготувати 30-40 керівників гасіння лісової пожежі. Наприклад, о 6 годині вечора на Народичах почалася велика пожежа, найближчий керівник повинен протягом 2 годин прибути на Народичі і з присутнього персоналу сформувати команду, і вони все моментально повинні почати працювати як злагоджений механізм.

- Тобто, якщо стратегія буде втілена, коли буде розуміння як гасити правильно масштабні пожежі, то на гасіння буде йти куди менше коштів?

100%. На гасіння пішло 150 млн гривень. А скільки витратили на запобігання? Думаю, менше 3-5%. Якби нам дали 150 млн гривень і повноваження (щоб все вийшло), то за ці кошти можна розробити хорошу систему, встановити десятки камер виявлення пожеж - 200 тисяч гривень коштує, найняти десятки фахівців. Зараз Кабмін виділив відомствам Держлісагентства в Чорнобилі, Житомирській областях, тим, хто постраждав від пожеж, їм дали гроші на протипожежну безпеку. І що вони купили? Ми приїжджали в вересні 2017 і лютому 2018 приїжджали і показували, яка повинна бути форма у пожежних, вона повинна бути негорюча. Що найголовніше - це виявлення, готовність і реагування, ми все це розповідали, але, напевно, цього ніхто не почув. Зараз закупили техніку на виділення Кабміном кошти, які не камери виявлення пожеж, ні зв'язок, ні карти, дали гроші не на попередження, а на гасіння знову. Ніде в світі не можуть боротися з такими пожежами, як у нас були, його потрібно не допустити. Це зовсім треба інші речі.

- Але, адже проходять навчання ГСЧС з гасіння лісових пожеж?

У нас проводяться пожежні навчання, але чи знаєте ви, як вони проводяться? Шикуються 5 машин ГСЧС, 5 машин лісників, в середині величезна купа з гілками, яка підпалюється, а вони її гасять. Такі навчання не мають нічого спільного з реальними пожежами, які рухаються 20 км / год. У них тактика - загасити лінію вогню - але, у багатьох випадку, це проіграшная або навіть небезпечна тактика. Масово застосовується неправильна тактика. Якщо йде велика пожежа зі швидкістю 20 км / год, фронт вогню 5 км. Що робити? Потрібно відступати і готувати позиції і чекати пожежа там, літати 300-500 метрів перед фронтом пожежі, контролювати джерела вогню за опорною лінією відпала, і він просто зупиниться, потім потрібно догасили.

- Чи проводилися якісь тренінги, конференції з приводу зміні стратегії?

У 2007 році ми проводили першу конференцію з лісовим пожежам, запрошували Прем'єр-міністра. Ми говорили, що Чорнобиль - це бомба, яка може вибухнути в будь-яку хвилину, і ми забруднимо всю Європу, наші люди отримають дози, багато згорить територій, виступав я в ВР в 2012 році, в ГСЧС. У 2015 році дві великі пожежі - 15 тисяч гектар згоріло. У 2020 року в 4 рази більше пожежа, вся 10-кілометрова зона згоріла повністю від Прип'яті до Чорнобиля.

Ми починали це все в 2007 році, в 2009. У 2009 році ми запросили рада Європи, Посольство США, ОБСЄ, проводили велику конференцію, були представники урядів. Посольство США підтримав фінансово - для Чорнобиля розробили повністю систему і передали в 2018 році, що потрібно зробити, щоб не допустити пожеж. Провели 16 тренінгів: 16 раз приїжджали до Чорнобиля, збирали пожежних, провели навчання, зібрали всі нормативи, регламенти, як гасити пожежі, зробили довідники на 100 сторінок для кожного пожежника, все передали в руки. Позиція агентства в Чорнобилі була така: «нам ця система не потрібна». У 2013 році ми написали листа голові Чорнобильського агентства, що в Чорнобилі надзвичайна пожежна небезпека, якщо буде пожежа - це буде катастрофа. І нам приходить лист, що Чорнобиль повністю контролює пожежну безпеку, має досить сил і засобів, персонал навчений, весь комплекс протипожежних заходів реалізований. Через два роки в 2015 році згорає 15 тисяч гектарів тому числі в 10-кілометровій зоні.

У грудні 2019 роки ми надіслали прогнозну карту ризиків великих пожеж в зону відчуження, показали, де почнеться пожежа, це були Народичі, ми порахували з американцями, що найбільший ризик на Народичах, і так це і сталося. Протягом червня-липня 2020 року був два засідання комітету ВР України з екології. Перше було в липні, я нагадав, що ще в 2007 ми передбачали велика пожежа в Чорнобилі, він уже трапився і в 2015 і в 2020, тоді я сказав, що наступний пожежа з високою ймовірністю може бути з жертвами, якщо ми щось не зробимо. І який був мій жах, коли через 2 тижні в Луганську сталася пожежа, і загинуло 6 людей. Коли ж згоріти людей, сіл, щоб були зрушення? У Греції свого часу згоріло 102 людини, ми чекаємо 102 людини, щоб цим зайнявся Президент? Я сподіваюся, що в цьому році вже не буде великих пожеж, чекаємо наступну навесні.

- У липні відбулося перше засідання робочої групи з розробки Державної стратегії управління лісовими ресурсами в Україні до 2035 року, про що йшла мова?

Лісове господарство в глибокій економічній і соціальній кризі, так що потрібна нова стратегія, і Міністерство це ініціювало. В рамках цієї стратегії я відповідаю за розробку національної стратегії охорони ландшафтів від пожеж, ми зараз почали працювати окремої підгрупою на чолі з міжнародним фахівцем Йоханом Георгом Голдамером. До нього прислухається керівництво, так що будемо намагатися будувати національну систему. Але, потрібно, щоб лісники, ГСЧС, всі погодилися, що нам потрібна нова стратегія. Поки цього не сталося.

- Можете дати поради, як діяти людина у, якщо, наприклад, на пікніку, він розуміє, що вже не може контролювати пожежа?

Повинно бути партнерство з лісниками, вони зобов'язані забезпечувати сервіс для населення, - це нормально. Найкраще, це зателефонувати в лісгосп в приймальню і сказати, що я хочу зробити шашлики завтра в лісі. Якщо це 5 клас пожежної небезпеки - це заборонено. Якщо не заборонено, то лісничий дасть координати, де все обладнано і безпечно. Їх зараз багато роблять, це називається рекреаційний пункт, і вони порадять. На жаль, ніхто не дзвонить - всі вважають, що ліс це для всіх - але, там же хтось наводить лад? Це працівники лісгоспів. Вони завжди допоможуть, і вони впевнені, що ви на зв'язку, і ви зателефонуєте, якщо щось піде не так. Вони відразу ж приїдуть.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП