diti-chiyi-batki-dikhali-sigaretnim-dimom-chastishe-khvoriyut-na-astmu-doslidzhennya

Діти, чиї батьки дихали сигаретним димом, частіше хворіють на астму - дослідження

 • 340620 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. За словами вчених, тютюн може завдати шкоди здоров’ю людей через два покоління. Повідомляє The Guardian, інформує УНН.

Деталі

Нове дослідження доводить, що у дітей набагато більше шансів захворіти на астму, якщо їхній батько в дитинстві піддавався впливу тютюнового диму.

Якщо батько дитини сам був курцем, то існує ще вищий ризик отримати загальне захворювання легень.

Висновки, опубліковані в Європейському респіраторному журналі, надають докази так званого «трансгенераційного ефекту», коли куріння може завдати шкоди здоров’ю людей, народжених двома поколіннями пізніше.

«Ми виявили, що ризик неалергічної астми у дітей зростає на 59%, якщо їхні батьки в дитинстві піддавалися пасивному курінню, порівняно з дітьми, чиї батьки не піддавалися цьому», — пояснює Цзячен Лю з Мельбурнського університету, один із співавторів наукової праці.

Дослідження було проведено командою вчених з Австралії, Великої Британії та Шрі-Ланки.

З огляду на їхні висновки, чоловіки повинні намагатися уникати куріння, якщо це можливо, щоб зменшити ризик впливу на здоров'я їхніх власних дітей або онуків, додають вчені.

Висновки ґрунтуються на аналізі дослідниками даних про здоров’я 1689 пар батьків та їхніх нащадків, зібраних у рамках довготривалого Тасманського дослідження здоров’я в Австралії.

У документі йдеться: «Наші результати показують, що коли хлопчики пасивно піддаються впливу тютюнового диму своїх батьків до 15 років, їхні нащадки мають підвищений ризик неалергічної дитячої астми.

Нагадаємо

Нова Зеландія хоче заборонити куріння до 2025 року.

Українські Національні Новини

Здоров'я