divchinu-protasevicha-u-bilorusiyi-zvinuvachuyut-za-semi-stattyami-kriminalnogo-kodeksu-detali

Дівчину Протасевича у Білорусі звинувачують за семи статтями Кримінального кодексу: деталі

 • 14093 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Росіянку Софію Сапегу, яка супроводжувала білоруського блогера Романа Протасевича, і була затримана після посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську, звинувачують за семи статтями Кримінального кодексу Білорусі. Її справу передали прокурору, який має спрмувати її до суду, передає УНН із посиланням на СК Білорусі.

Деталі

Як повідомили в СК, кримінальну справу проти Софії Сапеги передано прокурору для направлення до суду.

Наразі обвинувачена завершила процедуру ознайомлення з матеріалами кримінальної справи у встановленому законом порядку. Запобіжний захід залишився колишнім - домашній арешт. Головним слідчим управлінням їй висунуто звинувачення за такими статтями Кримінального кодексу:

- ч.3 ст.130 (у скоєнні умисних дій, вкладених у порушення іншої соціальної ворожнечі, ворожнечі за ознакою інший соціальної власності, вчинених організованою групою осіб, які спричинили інші тяжкі наслідки);

- ч.4 ст.16 та ст.364 (в організації насильства та загроз застосування насильства щодо співробітника органу внутрішніх справ та його близьких з метою перешкоджання його законній діяльності, примусу до зміни характеру цієї діяльності, з помсти за виконання службової діяльності);

- ч.4 ст.16 та ст.365 (в організації впливу на співробітника органів внутрішніх справ з метою зміни характеру його законної діяльності шляхом загрози знищенням та пошкодженням майна, поширенням наклепницьких та оголошенням інших відомостей, які він бажає зберегти в таємниці);

- ч.4 ст.16 та ч.1 ст.366 ( в організації насильства та загроз насильством, знищенням та пошкодженням майна щодо посадової особи, яка виконує службові обов'язки, та іншої особи, яка виконує громадський обов'язок з охорони громадського порядку, припинення правопорушень, та їх близьких з метою запобігання законній діяльності та примусу до зміни характеру цієї діяльності, з помсти за виконання службових обов'язків та громадського обов'язку);

- ч.4 ст.16 і ст.389 (в організації загрози вбивством, насильством, знищенням та пошкодженням майна щодо судді та їх близьких, та загроз поширенням наклепницьких та оприлюдненням інших відомостей, які ці особи бажають зберегти в таємниці, вчиненій у зв'язку із здійсненням суддею правосуддя);

- ч.4 ст.16 і ст.198 (в організації перешкоджання в будь-якій формі законної професійної діяльності журналіста, примусі його до відмови від поширення інформації, досконалої із застосуванням насильства, з загрозою його застосування, знищенням та пошкодженням майна, обмеженням прав та законних інтересів журналіста);

- ч.ч.1 і 2 ст.203-1 (у умисних незаконних зборах та розповсюдженні інформації про приватне життя та персональні дані іншої особи без її згоди, що спричинили суттєву шкоду правам, свободам та законним інтересам громадянина (потерпілого).

Додамо

У СК Білорусі також додали, що під час попереднього розслідування обвинуваченої виконано умови укладеної з нею досудової угоди про співпрацю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчині Протасевича Сапезі висунули остаточне звинувачення - їй загрожує шість років в'язниці

Нагадаємо

Софію Сапегу разом з колишнім головним редактором Nexta зняли з рейсу Ryanair 23 травня (пасажирський літак летів з Афін до Вільнюса, але вимушено сів у Мінську через неправдиве повідомлення про бомбу), затримали і заарештували.

Увечері 3 червня на каналі ОНТ вийшло інтерв'ю з Романом Протасевичем. Крім визнання провини, Він розповів про конфлікт з командою Nexta, розкритикував опозицію і її лідера Світлану Тихановську, заявив, що поважає президента Олександра Лукашенка і додав, що "ніколи більше не хоче лізти в політику".

За день до цього держканал опублікував відео допиту Протасевича. У ньому він стверджував, що його підставили. За словами колишнього головного редактора Nexta, про його політ до Вільнюса ніхто не знав, але як тільки він написав в чат своїм соратникам куди летить, відбулася посадка літака в Мінську.

1 червня його батько Дмитро Протасевич заявив, що має намір подати до суду на державні ЗМІ Білорусії через дискредитацію сина, якого “намагаються виставити екстремістом, терористом".

Інцидент з лайнером став однією з головних тем саміту Євросоюзу в Брюсселі 24 травня. 5 червня ЄС ввів санкції щодо державних білоруських авіакомпаній. Їм заборонено користуватися повітряним простором і аеропортами ЄС. Рада ЄС закликала також європейські авіакомпанії уникати перельотів над територією Білорусі.

Українські Національні Новини

Новини Світу