diyu-lyustratsiynogo-zakonu-treba-zberegti-stosovno-top-posadovtsiv-yanukovicha-nayyem

Дію люстраційного закону треба зберегти стосовно топ-посадовців Януковича – Найєм

 • 13881 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Люстраційний закон на час свого ухвалення був справедливим, і він спрацював. З плином часу постало питання про необхідність убезпечити від його дії людей, які не були причетні до злочинів режиму Януковича. Проте повністю скасовувати документ зараз дуже небезпечно. Таку думку у коментарі УНН висловив нардеп VIII скликання ВРУ Мустафа Найєм.

"Я вважаю, що цей закон ("Про очищення влади" - ред.) спрацював у тій частині, що було багато людей по факту відсторонені від того, щоб займати державні позиції. І на той момент це було справедливо. І зараз, з плином часу, я вважаю, що це справедливо. Бо це люди, які були причетні напряму до заподіяння шкоди державі.

Втім, дійсно, у законі треба передивитися історії, які б могли убезпечити від того, щоб під загальну гребінку попадали люди, котрі не були причетні. Але, знову ж таки, скасовувати цей закон зараз дуже небезпечно", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люстрація показала некомпетентність влади та була приречена на неефективність

На переконання Найєма, люстрація топ-посадовців режиму Януковича повинна бути збережена.

"Бо всі ці люди, так чи інакше, були причетними до прийняття рішень, наслідками яких стали розстріли на Майдані і грабунок держави. До того ж, ці люди зникли, хоча б мали за це все понести відповідальність", - резюмував він.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п'яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі "Полях та інші проти України" одноголосно постановив, що мали місце:

• порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

• порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

Конституційний суд України, своєю чергою, анонсував розгляд питання конституційності ЗУ "Про очищення влади" у закритому режимі 24 жовтня, і може винести своє рішення з цього приводу вже найближчим часом.

Напередодні, визначитися із люстрацією КСУ закликала Гельсінська спілка.

Українські Національні Новини

Політика