dlia-udariv-po-rosiiskykh-npz-ukraina-vykorystovuie-drony-zi-shtuchnym-intelektom-cnn

Для ударів по російських НПЗ Україна використовує дрони зі штучним інтелектом - CNN

 • 22317 переглядiв

Україна почала використовувати безпілотники зі штучним інтелектом для обходу російської протиповітряної оборони і точних ударів по російських енергетичних об'єктах, таких як нафтопереробні заводи, завдаючи удару по військовій економіці росії.

Під час атаки на російські енергетичні об'єкти Україна почала використовувати дрони зі штучним інтелектом, що допомагає обійти системи ППО та РЕБ. Про це пише CNN з посиланням на власні джерела близькі до української програми дронів, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що українські дрони успішно долітають до москви, рязані та інших російських міст, де розташовано великі нафтопереробні заводи рф. Російська ППО не справляється, тому атаки все частіше стають успішними.

14.03.24, 15:55 • [views_0]

Аналітики підкреслюють, ці атаки завдають удару по величезній російській нафтовій і газовій промисловості, яка, попри заборони Заходу на імпорт і обмеження цін, залишається найбільшим джерелом доходу для військової економіки москви.

Атаки стали можливими завдяки використанню безпілотників з більшим радіусом дії та розширеними можливостями, деякі з яких навіть почали інтегрувати базову форму штучного інтелекту, щоб допомогти їм орієнтуватися та уникати перешкод  

- передає джерело CNN.

Журналісти пояснили, що точні удари по НПЗ забезпечують датчики БПЛА. У нього з'явився "машинний зір", який є формою ШІ. Дрон фактично навчили визначати географію та ціль, до якої він прямує.  

Точність під час глушіння забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен БПЛА має термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. Польоти узгоджені заздалегідь з нашими союзниками, і дрони дотримуються плану польоту, щоб ми могли вражати цілі з метровою точністю

- пояснює співрозмовник CNN, близький до української програми безпілотників.

Доповнення

Ной Сільвія, аналітик із Королівського інституту об’єднаних служб, британського мозкового центру, зазначив, що таким БПЛА не потрібен зв’язок із супутниками, оскільки вони повністю автономні.

01.04.24, 23:09 • [views_0]

Водночас Кріс Лінкольн-Джонс, колишній британський військовий офіцер підкреслив, що рівень "інтелекту" дронів все ще дуже низький.

Такого рівня автономності ще не було в дронах раніше, але ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях потенціалу цієї технології

- заявив колишній військовий у коментарі CNN.

У виданні додають, що Міністерство оборони та Служби безпеки України відмовилися коментувати інформацію про дрони з ШІ.

Нагадаємо

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю Welt розповів, що в Україні тестують технологію дронів на основі штучного інтелекту. За його словами, перші подібні прототипи можуть з'явитися на полі бою вже до кінця року.