dlya-dzhonsona-vechirka-sche-ne-zakinchena-britanskiy-premyer-mozhe-znovu-zitknutisya-z-votumom-nedoviri

Для Джонсона "вечірка ще не закінчена". Британський прем'єр може знову зіткнутися з вотумом недовіри

 • 99510 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Британський прем'єр Борис Джонсон зіткнувся у понеділок із голосуванням про вотум довіри через участь у скандальній вечірці під час коронавірусних обмежень. І хоча голосування завершилося на його користь, «вечірка ще не закінчена» для британського лідера, пише Politico Europe, інформує УНН.

Деталі

Як зазначає Politico Europe, 41% членів його власної політсили марно намагалися усунути Джонсона від влади у понеділок, і хоча союзники прем'єра провели день, стверджуючи, що перемога навіть в один голос у таємному голосуванні означатиме успіх – масштаб внутрішнього «повстання» передбачає, що насправді Джонсону поки що не час зітхнути з полегшенням.

Голосування у понеділок закінчилося з результатом 211 голосів проти 148 на користь Джонсона.

"У нього 148 ножових поранень… Декілька почесних спереду, і набагато більше – у спину", - сказав один із чиновників Вайтхолла, маючи на увазі 148 голосів недовіри керівництву Джонсона.

Коментатори поспішили відзначити, що перевага Джонсона була навіть меншою, ніж у колишніх прем'єр-міністрів Маргарет Тетчер і Терези Мей під час їхніх вотумів довіри у 1990 та 2018 роках відповідно.

Обидві жінки були змушені піти у відставку з Даунінг-стріт, попри свої перемоги - Тетчер протягом декількох днів, а Мей протягом шести місяців - будучи сильно враженими через розбіжності і не зумівши запобігти подальшому ослабленню підтримки.

Союзники Джонсона, однак, наполягають на тому, що його здатність кидати виклик звичайним силам політичного тяжіння все ще може допомогти протриматися до наступних виборів, які заплановані на травень 2024 року, а, можливо, і набагато довше.

Politico зазначає, що, згідно з існуючими правилами Консервативної партії, лідер не може бути підданий двом голосуванням про довіру протягом 12 місяців. Проте джерела в партії дали зрозуміти, що такі правила можуть бути переписані за достатнього тиску з боку членів парламенту.

Як вказує Sky News, британський прем'єр може зіткнутися з ще одним вотумом довіри лише через шість місяців, оскільки провідний комітет партії консерваторів розглядає можливість зміни правил.

Тобіас Еллвуд, який голосував проти прем'єр-міністра, сказав, що, за його даними, керівники Комітету 1922 року, що складається з членів парламенту Торі, зараз розглядають можливість зміни правил, щоб лідер партії міг отримати ще один вотум довіри протягом року.

На питання Sky News, чи можна змінити правила, щоб повторне голосування могло відбутися протягом шести місяців, Еллвуд сказав: "Як я розумію, саме це розглядає Комітет 1922 року, спеціально з цієї причини".

Нагадаємо

6 червня Борис Джонсон отримав 58,8% підтримки Консервативної партії, причому 41,2% проголосували проти його керівництва.

Українські Національні Новини

Новини Світу