dlya-virishennya-problem-bomboskhovisch-povinna-buti-zagalnonatsionalna-programa-z-tsivilnogo-zakhistu-ekspert

Для вирішення проблем бомбосховищ повинна бути загальнонаціональна програма з цивільного захисту - експерт

 • 416929 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Для захисту населення в подальшому важливо підходити комплексно і не лише проектувати сховища в нових будинках, і й вирішувати проблему з вже існуючими. Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з питань житлово-комунального господарства і благоустрою Олег Попенко.

Цитата

"Нам потрібна загальнонаціональна програма цивільного захисту, у межах якої будуть не лише проектуватися сховища в багатоквартирних будинках, але і укріплені підземні паркінги, нові системи теплокомуненерго, перебудовані під сучасний захист від авіаційних нальотів. Крім того, маємо змінювати систему передачі електроенергії і будувати підземні станції розподілу енергії, які, до речі, дешевше будувати, ніж наземні", – зазначив експерт.

Окрім того, за словами Попенка, у межах програми цивільного захисту мають бути вирішені й питання вже існуючих будинків, де відсутні бомбосховища, або якщо вони є, то не обладнані. Експерт зазначив, що в таких випадках треба розробляти план будівництва бомбосховищ по кожному району, з урахуванням кількості жителів, у пішій доступності протягом декількох хвилин, і нових систем теплопостачання.

Також співрозмовник зазначив, що повинна регламентуватися відповідальність за бомбосховища і їх обладнання, а також децентралізація постачання енергоносіїв.

"Наприклад, у Чернігові зруйнували ТЕЦ, і вона по факту зараз нікому не належить. Раніше її орендували, проте зараз відмовилися продовжувати оренду. Тепер невідомо, хто буде її ремонтувати і хто експлуатувати. Те саме і з бомбосховищами. Роками не виділяються кошти на їх експлуатацію, бо немає чітко прописаної відповідальності за них", – повідомив Попенко.

Доповнення

Парламент ініціював розробку нових будівельних норм, які передбачають надійні бомбосховища у відбудованих та нових будинках, про що повідомила голова політичної партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Вона зазначила, що в Україні розробляється план відновлення житлових будинків та інфраструктури, яку знищили окупанти.

Українські Національні Новини

Політика