do-400-mln-dolariv-u-richnomu-vymiri-mozhe-vtratyty-ukraina-pry-prodovzhenni-blokuvannia-na-kordoni-minahro

До 400 млн доларів у річному вимірі може втратити Україна при продовженні блокування на кордоні – МінАгро

 • 19966 переглядiв

У разі продовження блокади на кордоні з Польщею Україна може втрачати до 400 мільйонів доларів щорічно через скорочення експорту та недоотримання бюджетних надходжень.

Через блокування торгівлі, зменшення обсягів експорту української продукції, з урахуванням потенційних втрат українських виробників, максимальний розрахунок збитків може сягнути 400 млн доларів у річному вимірі. Втім останні переговори підтвердили, що польська та українська сторона можуть взаємодіяти.

Про це розповів у телемарафоні заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає УНН.

На питання, які негативні наслідки можуть бути зафіксовані через блокування кордону, яке триває з кінця минулого року, заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький відповів наступне:

Перше, що ми бачимо, - блокується торгівля у дві сторони. В тому числі імпорт. Ми систематично маємо розрахунки Мінфіну, які показують, що від 6 до 9 млрд грн у місяць втрачаються бюджетом через недоотримання доходів

- зазначив він.

04.04.24, 09:01 • [views_0]

Другий фактор, за словами Висоцького полягає у зменшені обсягів експорту української продукції з доданою вартістю.

Це може бути питання декількох 100 мільйонів доларів у річному вимірі, прямих збитків

- зауважив представник МінАгро.

Тому є недонадходження у бюджет. Є потенційна втрата виробників через неможливість експорту. Максимальний розрахунок збитків при продовженні блокування – до 400 млн доларів у річному вимірі

- наголосив заступник міністра.

Водночас посадовець пояснив, що зараз між польською та українською сторонами триває діалог і пошук взаємопорозуміння. З польської сторони є зацікавленість у досягненні домовленостей, які можуть бути знайдені вже у квітні 2024 року.

04.04.24, 15:01 • [views_0]